Annons

Montera inte ned skolan i Kristianstad

I höstens valrörelse tävlade partierna i att utlova satsningar på skolan. Nu väntar hårda besparingar för skolan om majoriteten får igenom sin budget. Redan har gradvisa försämringar av skolan genomförts, det finns inte längre några marginaler, skriver företrädare för lärarfack och skolledare.
Utbildning • Publicerad 23 juni 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kvaliteten på undervisningen riskerar att bli sämre. Här glada Vibyelever som gått till final i Vi i femman final.
Kvaliteten på undervisningen riskerar att bli sämre. Här glada Vibyelever som gått till final i Vi i femman final.Foto: Tommy Svensson

I valrörelsen 2018 försökte partierna övertrumfa varandra i satsningar på skolan. Ett axplock av vallöftena var att (L) ville ha lärarassistenter som kunde avlasta lärarna och lovade “en skola med hög kvalitet för alla barn”, (M) lovade “att Kristianstad förblir en välskött kommun, där skolan, vården och omsorgen samt servicen till invånarna är av högsta kvalitet”, (KD) ville att skolan skulle vara en attraktiv arbetsplats och minska lärarnas administrativa börda, (MP) ville se en ökad lärartäthet och förstärkt elevhälsa, (C) ville anställa fler specialpedagoger, och (S) ville förbättra arbetsmiljön och minska den administrativa bördan för lärarna. Retoriken är lite olika, men samtliga tycks vilja satsa på arbetsmiljön.

Nu är tongångarna annorlunda. Hårda besparingar väntar om de styrande partierna får igenom sin budget. Bara för Barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad motsvarar planerade besparingar ungefär 100 tjänster inom skola och förskola.

”I officiell retorik pratar man inte om detta som besparingar men det har likväl urholkat en redan mager budget och medfört gradvisa försämringar i våra skolor.”
Annons

I den kommunranking som Lärarnas Riksförbund publicerade den 6:e maj (Lyckas din kommun med skolan utifrån sina förutsättningar?) hamnar Kristianstad på en föga smickrande 202:a plats gällande vad undervisningen kostar per elev. Vi har utöver det de senaste åren inte fått full kompensation varken för ökade priser, för volymökningar eller för löneökningar. I officiell retorik pratar man inte om detta som besparingar men det har likväl urholkat en redan mager budget och medfört gradvisa försämringar i våra skolor. Det finns inga marginaler att ta av och skolorna har redan idag så slimmad organisation att både skolledare och lärare ligger på bristningsgränsen vad gäller arbetsbelastning.

Vi måste ha en lärare i varje klassrum och i de flesta klassrum får vi fysiskt inte in fler elever än dem vi har redan idag. Alternativet för rektorer som måste ha en budget i balans blir att lärare måste undervisa fler timmar. Ett dåligt alternativ som kommer att leda till sämre kvalitet på utbildningen och lägre måluppfyllelse när tiden för planering,efterarbete och uppföljning minskar. Vi befarar också att det kommer att leda till att sjuktalen åter kommer att öka. Såväl rektorer som lärare dignar under en redan idag en tung arbetsbörda, och vi befinner oss dessutom bara i början av en gigantisk lärarbrist. Att i det läget försämra förutsättningarna för Kristianstads skolor kan resultera i än svårare att både behålla och rekrytera personal. Legitimerade, behöriga lärare och rektorer är grundbulten i skolan.

”Löftena om hög kvalitet, minskad administrativ börda, ökad lärartäthet och förstärkt elevhälsa blir till tomma löften...”

Lärarnas Riksförbund och Skolledarförbundet är djupt oroade för konsekvenserna av dessa neddragningar. Löftena om hög kvalitet, minskad administrativ börda, ökad lärartäthet och förstärkt elevhälsa blir till tomma löften med neddragningar i våra verksamheter. I det läraravtal som Sveriges kommuner och landsting undertecknade hösten 2018 står tydliga skrivningar om satsningar på god arbetsmiljö för lärare, vilket är en förutsättning för högkvalitativ undervisning och därmed hög och förbättrad måluppfyllelse.

Det som behövs nu är politisk handlingskraft! Det är hög tid för Kristianstads politiker att bekänna färg. Vi kräver av er att ni inte fattar beslut som leder till en nedmontering av skolan i Kristianstad! Vardagen för rektorer och lärare innebär att dagligen tvingas välja mellan att följa Skollagens intentioner eller att prioritera en budget i balans. Är det detta invånarna i Kristianstad ville ha när de valde er 2018? Det är dags att stå för de löften ni gav i valrörelsen. Det borde vara bättre att som politiker bli ihågkommen för de löften man hållit än de man brutit.

Lars Nilsson

Lärarnas Riksförbund

Fredrik Jeppsson

Lärarnas Riksförbund

Jenny Comstedt

Sveriges Skolledarförbund

Annons

Ulf Nilsson

Sveriges Skolledarförbund

Annons
Annons
Annons
Annons