Annons

MP: Vårdens tillgänglighet måste breddas och öka

Det är allvarligt att tillgängligheten i sjukvården brister. Vi i MP är medvetna om att det kommer att krävas många insatser de närmaste åren för att säkerställa rimliga väntetider inom vården
Publicerad 30 maj 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vården för äldre har stor förbättringspotential, menar insändarskribenterna.
Vården för äldre har stor förbättringspotential, menar insändarskribenterna.Foto: JESSICA GOW / TT

Vi vill inrätta en nationell tillgänglighetskommission för att på ett bättre sätt planera för en ökad och breddad tillgänglighet. Idag är debatten mest fokuserad på tillgänglighet i tid men tillgänglighet handlar även om geografisk- ekonomisk- och formell tillgänglighet.

Med en breddad syn på tillgänglighet skapas förutsättningar för en hälso- och sjukvård som är solidariskt finansierad och jämlik. En hälso- och sjukvård som inte är beroende av var du bor eller hur mycket du har i plånboken. För oss handlar en bättre tillgänglighet om att du ska ha tillit till att vården kan ta emot när du behöver.

Annons

Vi behöver stärka primärvården och den nära vården. Denna vård sker ofta i samverkan med den kommunala hälso – och sjukvården vars uppdrag är att se till att vården för de äldre skall vara av god kvalite. Vården för äldre har stor förbättringspotential.

Ytterligare en grupp som inte får den vård som de är berättigad till är kvinnor med långvarig smärta i bäckenbottenområdet. På Universitetssjukhuset i Linköping har en bäckensmärtenhet öppnat som första i landet.

Dessa kvinnor vittnar om hur de skickats runt i vården utan att få den hjälp de behöver under flera år. Flera av kvinnorna har fått starka opioider utskrivna med biverkningar som följd men utan att bli smärtfria. Den mest smärtsamma erfarenheten är att ingen av dem känner sig lyssnad på av vården.

Det har gått så långt att många av kvinnorna inte längre orkar träffa en läkare själv utan att ta med någon som kan hjälp dem att föra deras talan. Vi vet att behovet av ett strukturerat omhändertagande för dessa kvinnor.

I Skåne har vi fortsatt långa köer till utredning av neuropsykiatriska tillstånd, trots ökade resurser till psykiatrin. Även dessa personer tillhör en grupp som inte orkar föra sin egen talan.

Tillgängligheten måste stärkas då vi vet att det påverkar den enskildes liv påtagligt om man inte får hjälp. Det kommer att krävas många insatser de närmaste åren för att säkerställa rimliga väntetider inom vården, både för de som köar idag men även för grupper och individer bollas runt i vården organisation utan att någon känner ett ansvar.

Det är dags att införa en nationell tillgänglighetskommission med en breddad syn på tillgänglighet som verkligen gör att allas vårdbehov tillgodoses.

Anders Åkesson (MP)

riksdagskandidat Skåne

Margareta Fransson (MP)

riksdagskandidat Östergötland

Annons
Annons
Annons
Annons