MR-dagen 2018: Stå upp för mänskliga rättigheter

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Janerik Henriksson / TT

För 70 år sedan antogs FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Därför firar vi internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. Den allmänna förklaringens 30 artiklar har gett upphov till de fri- och rättigheter som stadgas i till exempel barnkonventionen, kvinnokonventionen och konventionen mot tortyr.

Arbetet för stärkta mänskliga rättigheter i medlemsländerna är en av FN-systemets största framgångar. FN övervakar ländernas rättighetsarbete genom bland annat granskningskommittéer, MR-kommissariens kontor och rådet för mänskliga rättigheter. FN stödjer också de nationella institutioner för mänskliga rättigheter som har upprättats i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder – och förhoppningsvis snart även i Sverige.

Trots dessa framsteg hotas dina och mina rättigheter just nu. Auktoritära ledare i både demokratier och icke-demokratier utnämner oberoende medier till folkets fiende, fängslar oliktänkande och dödar brottsmisstänkta utan rättsprocesser. Under de senaste åren har vi tvingats att bli vaksamma mot falska nyheter. Frivilligorganisationer möter starkt motstånd vilket drabbar flera FN-förbund runt om i världen. Till och med FN:s granskningsarbete ifrågasätts av ledande politiker, även i Sverige.

De fri- och rättigheter som har byggts upp under sju decennier kan raseras snabbare än vi anar. Vi behöver stå enade till försvar för våra rättigheter. När pressfriheten, organisationsfriheten och rättsstaten hotas kan vi peka på principer och dokument som världens länder har förbundit sig att följa. När Donald Trump attackerar media, kvinnor och minoriteter kan vi påminna honom om att USA bidrog med de fyra friheterna – från nöd, från fruktan, till religionsfrihet och till yttrandefrihet – när FN grundades.

Den allmänna förklaringen har översatts till 370 språk. Det innebär att även den som tillhör en liten språkgrupp kan ta del av sina rättigheter. Kunskapsspridning, aktiv debatt och folklig mobilisering – allt detta är nödvändigt för att försvara de rättigheter som så många har kämpat så länge för.

På MR-dagen står den svenska FN-rörelsen upp för de mänskliga rättigheterna. Vi uppmanar alla i Sverige att göra detsamma.

Annelie Börjesson

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Jan Lindelöf

Ordförande i Kristianstads FN-förening

Fotnot: Kristianstads FN-förening arrangerar på söndag 9 december klockan 16 på Furuboda folkhögskola en föreläsning om mänskliga rättigheter här hemma och i världen. Föreläsare är chefen för Furuboda Jenny Anderberg som tidigare varit anställd vid de Ensamkommandes förbund samt jobbat i Afrikagrupperna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.