Nej, hundar är inte veganer

Debatt Artikeln publicerades
Foto: JESSICA GOW / TT

Jag har länge försökt få min hundkompis Sebastian att bli en äkta vegan.

Nu kan jag inte kämpa mot naturen längre! Han skäller på katter hur mycket jag än förklarar att samtliga djur delar förmågan att lida och bör ha rättigheten att lämnas ifred!

Den växtbaserade maten uppfyller hans näringsbehov utan problem, och det finns massor av forskning som visar att hundar mår bättre av växtbaserad kost, bland annat historien om tiken Bramble som blev 25 år.

Det är den etiska sidan han inte har fattat. Han förklarar till exempel aldrig för sina lekkamrater att fiskar har känslor!

Med glupsk aptit vräker han i sig potatis, bönor, ris och bröd och allt annat som vi människor och våra hundkompisar har ätit i tusentals år.

Hans päls glänser när han sprudlande av energi springer snabba varv runt mig, men han gör motstånd när jag försöker sätta en ring i hans nos för att få honom att se mer ut som en typisk vegan!

Att Sebastian aldrig kan bli vegansk aktivist får jag acceptera. Att han inte bidrar till köttets stora miljöpåverkan, havens utfiskning och massmord på andra kännande djur, gläder mig.

Jag kommer fortsätta beställa vegansk hundmat på nätet och bjuda honom på min hemlagade!

Peter Kalmström,

Supervegobloggen