Annons

Ökad kriminalitet och otrygghet viktigaste valfrågan

Jämt och ständigt får vi information från olika medier om det brutala våldet som härskar i stora delar av vårt samhälle. Många människor, speciellt äldre, vågar inte röra sig fritt i vårt samhälle. Speciellt kvällar och nätter är risken betydligt större för att råka utför någon form av våld.
Publicerad 18 januari 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Attackerna mot blåljuspersonal eskalerar, påpekar insändarskribenten.
Attackerna mot blåljuspersonal eskalerar, påpekar insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Rapporter om gruppvåldtäkter, dödsskjutningar, övergrepp, rån, mordbränder, attacker mot blåljus personal med mera eskalerar.

Vi har samtidigt en polisorganisation som står handfallen och uppklarande av ovan nämnda brott minskar. Polischefer skyller hela tiden på bristande resurser, trots att man aldrig har haft så många poliser anställda, detta enligt inrikesminister Morgan Johansson. En av lösningarna som polisen använder för att minska antalet ärende, är att skriva av så många brott som möjligt.

Annons

Kombinationen med en ineffektiv byråkratisk polis samtidigt som så många brott förblir ouppklarade och ett passivt ledarskap från våra styrande rikspolitiker, gör att brottslingar har ingen som helst oro för att bli frihetsberövade och dömda.

Regeringen gör tama försök till att finna lösningar på kriminaliteten, ett exempel är att föreslå höjda straffskalor. I och för sig en bit på vägen, MEN det kvittar vilka straffhöjningar man genomför, för lyckas polisen inte gripa brottslingarna, får man ingen effekt.

Hur länge ska polisen skylla på faran, osäkerheten att rycka ut till utsatta områden? Som det ser ut i dagens samhälle och har gjort under lång tid, så kan detta inte komma som en total överraskning. Polisen måste anpassa sig efter den verklighet som råder.

Man måste också ge polisen bättre förutsättningar, bättre utrustning och rätt utbildning, för att kunna möta hot och genomföra alla uppdrag, utan bli skrämda av ett gäng ungdomar som skjuter raketer, eldar upp bilar och härjar fritt.

Carin Götblad skrev i en debattartikel för två veckor sedan i Expressen att ”vi är inte anpassade efter den ökade brottsligheten”. Carin Götblad som verkar i högsta polisledningen i Sverige, borde skämmas över ett sådant uttalande! Vems fel är det? Finns säkert flera svar på detta, MEN polisen bär ett stort ansvar, eftersom man inte anpassat sig efter den verkligheten råder. Hon om någon, bör/kan påverka utvecklingen inom poliskåren.

Tillräckligt med poliser måste finnas tillhands när merparten av samhällets medborgare är lediga fredag kväll—söndag kväll, när riskerna är störst att det händer något. Som vi kan konstatera är det tyvärr inte så, utan merparten av poliserna är också lediga, när vi behöver dom som mest.

Jag föreslår att det omgående görs en extern genomlysning av polisens organisation och arbete. Byråkratin inom organisationen måste minska avsevärt.

För mig är den ökade kriminaliteten, oron bland medborgarna och otryggheten den absolut viktigaste frågan i kommande val, på riksplanet som på lokala planet. Alla partier måste våga att söka breda överenskommelser hur man ska lösa problemen. Vi måste våga diskutera problemen öppet innan det är för sent. Hårdare straff är bara en lite del av lösningarna.

Krister Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons