Okunnig kritik av klimatarbetet

Debatt Artikeln publicerades

Replik till Jan Dahlquist ”Okunnig häxjakt på koldioxiden” Kb 20 december.

Jan Dahlquist börjar med några korrekta påpekanden till exempel att koldioxiden är nödvändig för växternas fotosyntes. Men sedan blir hans påståenden alltmer tvivelaktiga. Han skriver att koldioxiden i luften har ökat med en promille från 0,03 procent till 0,04 procent. Men räknat på detta ganska ointressanta sätt är ökningen bara 0,1 promille.

För att förstå hur stort koldioxidproblemet är måste vi i stället räkna på hur mycket koldioxidhalten har ökat jämfört med innan människan började påverka atmosfärens sammansättning. Om vi använder lite exaktare siffror så var koldioxidhalten i luften på 1800-talet cirka 280 miljondelar och år 2017 hade den ökat till 405 miljondelar. Koldioxidhalten har alltså redan ökat med 125 miljondelar, vilket innebär att den procentuella ökningen är 45 procent. Och tyvärr fortsätter ökningen hela tiden, så länge som vi fortsätter att bränna kol, olja och andra fossila bränslen. Vi har redan höjt jordens medeltemperatur med en grad och är på god väg mot tre graders ökad temperatur eller mer, om vi inte snabbt bryter vårt beroende av fossila bränslen.

På slutet blir Jan riktigt upprörd och påstår att vi som vill göra något åt problemet lider av ”klimathotshysteri” och att vi skuldbelägger och skrämmer människorna som i forntida häxprocesser.

Det är synd att Jan inte förstår klimatproblemet, men det viktigaste är att alla vi andra tar ansvar för att minska utsläppen så fort som möjligt. Rösta på de partier som tar klimatfrågan på allvar. Köp biogas- eller elbil om du ska köpa ny bil. Sätt solceller på taket och köp miljömärkt el. Om vi hjälps åt så behöver inte sommarens torka, skördeskador och skogsbränder bli årligt återkommande i framtiden!

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla​

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.