Öllsjö Torg och politikernas plan

Stadsplanering Artikeln publicerades
Vårt förslag är en åtgärd för mångfald, för integration och ytterst, för ett samhälle som gör vad det kan för att hålla samman, skriver Sven-Olof Yrjö Collin.
Foto: Sonja Palm
Vårt förslag är en åtgärd för mångfald, för integration och ytterst, för ett samhälle som gör vad det kan för att hålla samman, skriver Sven-Olof Yrjö Collin.

Öllsjö Torg skall bebyggas, enligt ett beslut i kommunfullmäktige. De boendes önskan att få bevara sitt luftiga, gröna fält, och att se varje ny generation barn gräva nya håligheter i cykelracerbanan, avslogs. Öllsjö skall inte expandera på fäladerna i närheten, utan genom förtätning, skriver Sven-Olof Yrjö Collin som bor vid torget.

I dessa dagar av social oro, kraftig segregation och enorma brister i förmåga att skapa ett integrerat, sammanhållet samhälle, vilken plan har Kristianstadspolitikerna för ett homogent, lugnt och behagligt bostadsområde, helt dominerat av egnahem?

Jag och Maria Brusewitz föreslog kommunen och politikerna, att om Öllsjö Torg tvunget skall bebyggas, bör det ske med hyreslägenheter. Då ökar mångfalden där vi bor. Då kan de som inte vill äga en villa längre, bo kvar. Men framför allt möjliggör vi också för de som ännu inte kan köpa hus eller insatslägenhet, till exempel flyktingfamiljer, att bo hos oss i Öllsjö. Vårt förslag är en åtgärd för mångfald, för integration och ytterst, för ett samhälle som gör vad det kan för att hålla samman.

Tjänstemännen på kommunen svarade på många av de boendes invändningar. Men man svarade inte på vårt förslag. De teg. Jag publicerade mångfaldstankarna två gånger i Bladet, och uppmanade politikerna att lyssna och att debattera. De teg. Jag skickade vårt förslag till det parti som utger sig för att vara socialdemokratiskt. De teg.

De tiger samtliga. Men de beslutar att på Öllsjö Torg skall uppföras villor eller bostadsrätter. Det innebär att de säger, med beslutets höga röst, att det nybyggda Öllsjö Torg skall bidra till det ensidiga samhället. Torget skall inte vara en verksam del i ett sammanhållet Sverige, där vi möts.

Vi måste anta att politikerna beslutar utifrån en politisk plan. De väljs ju för att de har avsikter, och tänker agera för dessa avsikter. I deras ihållande tigande har de röjt en bristande demokratisk anda. I deras beslut om villor eller insatslägenheter på Öllsjö Torg röjs deras plan, att prioritera ensidighet, fortsatt segregation och folkets uppdelning. Ett sammanhållet samhälle är inte deras vision.

Sven-Olof Yrjö Collin

boende vid Öllsjö Torg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.