Omtanke är att säga nej – köp inte ut till skolavslutningen

Debatt Artikeln publicerades
Köp inte ut alkohol till ungdomarna inför skolavslutningen, manar insändarskribenten.
Foto: Anna-Karin Pernevill
Köp inte ut alkohol till ungdomarna inför skolavslutningen, manar insändarskribenten.

Skolavslutning. Soliga dagar och stundande sommarlov. Finkläder och förväntningar.

Men också en tid på året då många ungdomar dricker alkohol – och en del gör det för allra första gången i sitt liv. Ofta får de tag på alkohol via en annan ung person – till exempel från en kompis eller kompisars syskon.

Den som köper ut har gör det ofta med intentionen att vara omtänksam. I en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Systembolaget menar 65 procent av unga vuxna (20-28 år, 1 000 webbintervjuer) att langning ofta sker eftersom man tror att det är mer tryggt att tillhandahålla alkoholen själv, jämfört med om det yngre syskonet eller kompisen skulle få den från någon okänd.

Det finns också de som har en lite mer uppgiven inställning och anser att de yngre skulle få tag på alkohol oavsett.

Problemet i båda fallen, är att man utgår från ett antagande som inte helt stämmer. Många tonåringar, mer än hälften av 16-åringarna, skulle avstå från alkohol om de inte fick den från någon de känner väl.

Det visar siffror från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Man baserar alltså sitt beslut på en felaktig verklighetsbild.

Ytterligare en förklaring är att man har svårt att säga nej. Den tredje vanligaste anledningen som angavs i undersökningen som ett tänkbart skäl till langning var att man köper ut för att vara ungdomarna till lags.

Att vara konflikträdd, eller i varje fall helst vilja undvika konfrontationer, är något som många kan känna igen sig i. Det är ju inte kul att vara den oschyssta kompisen. Den osköna storebrorsan. Den präktiga storasystern. Man vill ju vara omtyckt. Men till vilket pris? Vill vi hellre vara omtyckta än att de vi älskar ska vara trygga?

Berusade ungdomar löper ökad risk att drabbas av brott, övergrepp och olyckor. Ungdomars hjärnor tar mer skada av alkohol än vuxnas. Det finns också studier som visar på att de som alkoholdebuterar i tidigt har en högre alkoholkonsumtion i vuxen ålder.

Vi som är vuxna - både föräldrar, storasyskon och vänner - kan välja: Diskussioner och eventuellt lite dålig stämning nu. Eller minsta möjliga motstånd idag, men med risk för att feststämningen på skolavslutningen förvandlas till något helt annat senare på kvällen.

Ett nej gör stor skillnad. Utmana konflikträdslan. Bråka lite – för att du bryr dig.

Magdalena Gerger

vd Systembolaget