Pågatågen har gjort det sämre för oss på landet

Debatt
Foto:

Kan satsningen på Pågatågen betala sig?

Artikeln publicerades 7 februari 2014.

Inställda tåg, dyra reparationer, extrapersonal och extrainsatta bussar så fort det kommer en snöflinga eller en dator som får strömavbrott. Vore kul att se en ekonomisk sammanställning av detta.

Läser att folk får ta sina egna fordon till sina jobb och skolor så frågan är om detta verkligen var ett lönsamt drag? Tänk på miljön, ekonomin, men framför allt servicenivån.

Dagligen läser mani tidningen om missnöjda resenärer. Är detta inget som Skånetrafiken tar till sig?

Vi kan ju ta oss i Gualöv och Nymölla som exempel. Vi fick inte ett dugg bättre kommunikation sedan Pågatågen började gå till Bromölla. Alla bussar på helgen drogs in. Är det god service?

Värst är det för barnen, som dagligen åker buss till gymnasiet i Sölvesborg. Det kan tyckas som en bagatell, men är det någon som läser detta som tycker att det är acceptabelt att varje dag ha en restid på 2,5–3 timmar för en sträcka på 2,5 mil, tur och retur? Barnen sitter på ett resecentrum i Bromölla som inte ens är öppet på morgonen och väntar 40 minuter för att ta sig till Sölvesborg. Under hemresan kan det bli väntetider på över 1,5 timme på anslutningsbussen. Dessutom är det ibland är så trångt på bussarna att de får stå upp. Hur tryggt och säkert är detta?

Följden blir att barnen får cykla eller köra moped till Resecentrum i Bromölla för att få en vettig restid, men en regnig eller blåsig vinterdag är ju inte det den bästa lösningen. Följden blir att vi föräldrar får köra och hämta och lämna.

Tar barnen enbuss som har hyggliga tider från Gualöv kommer de en halvtimme försent till skolan. Det är ju inte bra. Man vill ju givetvis att de ska få en så bra utbildning som möjligt så att de inte blir som de som planerar på Skånetrafiken!

Vi som valt att bo i trevliga små samhällen blir åsidosatta hela tiden. Byskolor, affärer och annat försvinner.

Slopa Pågatågen och in med fler bussar i vår region igen. Eller planera tidtabellen bättre.