Pensionär: "Motion kan man behöva, men inte på bussen"

Kristianstad Artikeln publicerades
En äldre kvinna är upprörd över en artikel där en forskare från Oxfords universitet säger att det är bra för äldre att stå på bussar och tåg. Arkivbild.
Foto:Fredrik Sandberg / TT
En äldre kvinna är upprörd över en artikel där en forskare från Oxfords universitet säger att det är bra för äldre att stå på bussar och tåg. Arkivbild.

Me too-kampanjen, trafiksituationen och lördagens artikel om att man inte behöver resa sig upp för äldre på bussen väcker debatt i dagens spalt.

En 80-årig dam är först ut denna morgon. Hon har läst artikeln i lördagens tidning på tema hälsa med rubriken "Doktorsråd: res dig inte upp för äldre".

I artikeln säger en forskare från Oxfords universitet att äldre personer behöver motion och att man därför ska tänka sig för två gånger innan man ger upp sitt säte på bussen.

– Hur kan Kristianstadsbladet ta in en sådan artikel? Det går stick i stäv med allting, man vill ju att ungdomar ska ha lite hyfs. Jag är åttio år fyllda och är ofta med om att ungdomar inte reser sig på stadsbussarna, det är inte klokt.

Däremot är det många chaufförer som är hänsynsfulla och inte kör förrän de äldre satt sig, säger hon.

– Motion kan man ju behöva, men definitivt inte på bussar, tåg och tunnelbana.

I ett mejl skriver en kvinna om Me too-kampanjen och den senaste tidens diskussioner om sexuella trakasserier mot kvinnor.

"Sextrakasserier, mobbning, kränkningar samt utfrysning finns och har funnits även i Kristianstads kommun. Det var inte vanligt att det anmäldes på min tid för då blev det straff på olika sätt (vilket det också blev). Man fick lida i tysthet, vilket inte alltid var så lätt. Det är positivt med manifestationen för att våga lyfta upp problemen som finns överallt" skriver kvinnan.

Anders Nilsson i Kristianstad har en fråga om en minibuss som han sett vid Åsumsvägen och som verkar köra barn till förskolor.

– Det står "vi hämtar, vi lämnar" på den här minibussen. Jag undrar om den bussen tillhör kommunen och om den erbjuds alla barn eller bara vissa.

Kommunens medborgarcenter svarar att den inte tillhör den kommunala verksamheten och inte kör barn till kommunala förskolor. Bussen tillhör ett företag som erbjuder privat barnomsorg.

Bengt har läst artikeln i måndagens tidning om att nya E22 kan öka trafiken via Åsum.

– Men det hållet kör man redan i dag. Nu med de här långa lastbilarna kan man inte använda rondellen i Härlöv, säger Bengt.

Han tycker att något måste göras för att förbättra trafiksituationen runt Kristianstad.

– Trafiken är helt fel. Att köra genom Gärds Köpinge är inte heller bra, där är barn som leker och annat. Det är ohållbart som det är idag.