Pensionerade psykiatriker kan lösa krisen

Psykiatri Artikeln publicerades
Bristen på psykiatriker och geriatriker är ett växande samhällsproblem.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bristen på psykiatriker och geriatriker är ett växande samhällsproblem.

Bristen på psykiatriker och geriatriker har blivit ett allt större samhällsproblem. Och det kommer sannolikt att bli allt större problem med en ökande äldre befolkning, skriver Peter Lindgren för SPF-Seniorerna i Skåne.

Även regeringen har insett problemet genom att ge statsbidrag till de tre pensionärsorganisationerna på två miljoner kronor för 2018.

Enligt uppgift kommer det att finnas medel härför i den av M och KD antagna budgeten av riksdagen. En föredömlig insats på att försöka lösa problemet görs av SPF-föreningarna i Helsingborg som har tilldelats 300 000 kronor av kommunen för att ta sig an problemet.

Som ytterligare exempel kommer SPF och PRO att anordna en konferens i juni i Eslöv då ett antal föredragshållare, som arbetar med problemet, kommer att deltaga.

Bristen kunde kanske bli mindre om man tar vänder sig pensionerade psykiatriker och geriatriker som finns att tillgå. Jag tänker då på de pensionerade polismän som kommer att hjälpa polisen i Stockholm för att minska deras stora arbetsbörda.

En sak som är obegriplig för mig är den höjda arbetsgivaravgiften 6,2 procent som regeringen införde 2014. Då det finnas så stora brister i samhället på områden som sjukvården och skolan så bör man i stället underlätta för berörda samhällsinstanser att få tag i kvalificerad personal.

Peter Lindgren

Distriktsordförande för SPF-Seniorerna i Skåne

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.