Plötsligt bråttom med nytt kommunhus

Politik Artikeln publicerades
Patrik Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, framför kommunhuset i Broby.  Bild: Tommy Svensson
Patrik Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, framför kommunhuset i Broby. Bild: Tommy Svensson

I många år har det förts en diskussion om nytt kommunhus i Östra Göinge! Först: Självklart vill vi Socialdemokrater att vi ska ha ett modernt, funktionsdugligt och säkert kommunhus med bra arbetsplatser för våra anställda. Allt annat är oacceptabelt! Det skriver Anders Bengtsson och Lena Dahl-Wahlgren.

Men: Det vi efterlyser gång på gång är en seriös utredning om hur det ska se ut. Vad det ska innehålla? Vad det ska kosta? Hur det ska finansieras? Var det ska lokaliseras? Vi har påbörjat ett omfattande och spännande arbete med att ta fram en ny översiktsplan för Broby centrum. Vi kan ju tycka att en sådan stor investering i just Broby centrum bör vara en del av den processen.

I sju år har vi efterlyst planerna på ett nytt kommunhus! Våren 2012 var frågan uppe för beslut i kommunfullmäktige. Då lyckades vi socialdemokrater få till en återremittering av ärendet för ny utredning. Sju år! Vi har ännu inte sett resultatet. Då kan en ställa sig frågan. Varför har inte den styrande femklövern, numera desarmerad till treklöver, gjort något alls för att förändra arbetsmiljön för vår personal? Varför har de inte lyckats enats om ett enda seriöst förslag om framtidens arbetsplats under alla dessa år?

Varför ska det skyndas fram nu på mindre än en månad?

Vi är oerhört kritiska till hanteringen av detta ärende. Varför ska det skyndas fram nu på mindre än en månad? Varför ska det helt överlåtas till tjänstemännen? Det enda vi vet är att de tror det ska kosta 80 miljoner. Kan de garantera att det inte kostar mer? Vi tror att de styrande återigen är rädda för en folklig opinion lik den som var förra gången. Med flera hundra demonstranter utanför fullmäktige och mer än 3 000 namnunderskrifter för att stoppa detta skrytbygge! Det finns andra hus som behöver moderniseras och upprustas. Vilken prioritering gör ni? En av de största investeringarna som ska vara i minst 50 år bör vara bättre förankrat!

Vi kommer föreslå en parlamentarisk grupp som på ett seriöst sätt utreder hur ett framtida kommunhus ska se ut och vad det kan kosta.

Anders Bengtsson (S)

Oppositionsråd

Lena Dahl-Wahlgren (S)

Gruppledare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.