Politikernas ersättningar bör granskas av oberoende

Politik Artikeln publicerades
Om Caroline Hedenström avsäger sig sitt omställningsstöd kommer det en bukett blommor från Henrik Åkesson.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Om Caroline Hedenström avsäger sig sitt omställningsstöd kommer det en bukett blommor från Henrik Åkesson.

Henrik Åkesson har i en tidigare insändare (23/3) ifrågasatt beslutet att moderaten Caroline Hedenström får 372 000 kronor i omställningsbidrag för att bygga upp sitt företag vid sidan av politiken. Han föreslår att oberoende icke politiker granskar politikernas förmåner, nivåer och omfattning på arvoderade uppdrag.

Cirkusen kring Caroline Hedenströms omställningsbidrag fortsätter och jag kan konstatera att hon har rätt enligt regelverket att få del av bidraget efter fyra år som politiker vid 38 års ålder. Det som upprör allra mest är att hon inte behöver samköra mot andra inkomster hon får genom nytt förvärvsarbete. Arbetsmarknaden som tandhygienist är väldigt god med långa väntetider på grund av personalbrist. Om inte arbetsförmedlingen, som hon skall anmäla sig till, lyckas erbjuda någon tjänst så kan jag hänvisa till lediga tjänster i Kristianstad.

Nu slutar Caroline inte med politiken utan övergår till Region Skåne och en 25-procentig tjänst som vice ordförande i primärvårdsnämnden, ledamot i beredningsutskottet, ledamot i regionfullmäktige samt som ersättare i regionstyrelsen. Enligt min uppfattning torde detta sammantaget kunna motsvara en 40-procents tjänst och då är hon inte berättigad till omställningsstöd men det finns inga kommentarer om detta i kommunens personalnämnd där moderaten Camilla Palm är ordförande.

Det visar hur det går till inom politiken när man själv skall besluta om sina förmåner.

Eftersom Caroline Hedenström redan tidigare arbetat 20 procent i den egna tandvårdsstolen lär det ju inte vara svårt att få väntande kunder resterande ledig tid.

I intervjun med Camilla Palm (M) hänvisar hon till att reglerna har ändrats och att förvärvsinkomster skall reducera omställningsbidraget i motsvarande grad första året. Bakgrunden är emellertid att kommunstyrelsen i december föreslog fullmäktige oförändrade villkor. Vänstern och Sverigedemokraterna tyckte dock det var orimligt med dubbla löner då man erhöll nytt arbete år ett, så ärendet remitterades för förnyad prövning varpå villkoren ändrades från och med 2019.

Det visar hur det går till inom politiken när man själv skall besluta om sina förmåner. Sen hänvisas till regelverket när frågan uppmärksammas i media. Återigen tack till vänstern och Sverigedemokraterna som reagerat mot sådant som vi vanligt folk tycker är orimligt och slöseri med allmänna medel.

... självklart skall det finnas en ekonomisk trygghet i att verka inom politiken och sen återvända till arbetslivet.

Vill dock framhålla att politikerna överlag gör ett gott jobb och att det självklart skall finnas en ekonomisk trygghet i att verka inom politiken och sen återvända till arbetslivet.

Framöver hade jag önskat att oberoende icke politiker fick möjlighet att granska förmåner, nivåer och omfattning på arvoderade uppdrag etcetera. Det får inte bli ett sätt för nästa generation att försörja sig på med förmånliga villkor.

Till sist hade jag önskat att Cecilia Hedenström avsade sig omställningsbidraget när hon återgår till tandhygieniststolen. Det skulle hedra henne och jag lovar att skicka en stor blombukett hem till bostaden.

Henrik Åkesson

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.