Pontus: Öppna Blekingevägen igen och fyll igen hålen

Debatt Artikeln publicerades

Bussgatan i Hammar, OS och nödvändigheten av internet är några av ämnena som dryftas i dagens jourhavandespalt.

Christer har två ämnen på dagens agenda när han ringer jourhavandespalten. Först och främst undrar han om kungen över huvud taget tänker på miljön när han flyger till OS på skattebetalarnas bekostnad, och för det andra förstår han de Kristianstadsbor som inte skulle rekommendera andra att flytta till kommunen.

– Förr fanns Kristianstadsdagarna, vilket var trevligt och lockade folk. Nu finns det inget att göra här. Jag skulle aldrig flytta till Kristianstad i dag. Ta tillbaka Kristianstadsdagarna, jag saknar dem verkligen!

"Gnällig gubbe" ringer in och har en synpunkt efter att ha sett Uppdrag Granskning på Svt.

– Efter programmets slut säger de att man kan gå in på Svt Play och se fortsättningen. Men vi som inte har den möjligheten, vi gamlingar som inte håller på med internet och allt sånt där? Varför får inte vi tillgång till det? Man vill ju veta vad som händer sedan, men harman inte internet är man tydligen utestängd från det. Jag tycker det är horribelt.

Hanna har läst Carolin Dahlmans ledare i torsdagens Kb om att sluta curla barnen, och vill fortsätta på samma tema:

– När ska Arbete- och välfärdsförvaltningen sluta curla de våldsamma männen? Det skulle jag vilja veta.

I onsdagens jourhavandespalt uttryckte Ulf sin lättnad över att OS är på väg att ta slut. Herman mejlar och håller med:

– Det sänds för mycket sport nu i samtliga tv-kanaler. Inte nog med att alla olika tävlingar visas, det är också en massa highlights och liknande. Totalt visas det över 600 timmar från OS, mycket rent tjat. Det räcker nu, sluta älta.

Den nya bussgatan i Hammar är en följetong i spalterna, inte minst här i jourhavande. Från Pontus kommer några synpunkter:

– En liten vägstump stängdes av och för att säkra det gjorde man dessutom hål i marken. Med avstängningen och den nya vägen blev de boende längs Blekingevägen av med genomfartstrafik till Åhus. Den trafiken måste har varit merparten. Så min fråga är varför inte det räckte med att leda om den stora strömmen från Åhus? Nu stängdes det helt varvid bilar som inte hör hemma i Åhus men väl Hammar istället tog vägen över villaområdet. Följden blev att trafiken där ökade. Det kan inte ha kommit som en överraskning för planerarna eller ”tänkte inte på det”. De boende i villaområdet uppskattade naturligtvis inte detta. Följden blev helt nyligen att det infördes förbud mot att köra igenom villaområdet. Vad ska den boende i Hammar göra? Jo, de förväntas numer ta omvägen runt hela köppalatset och in i de dåligt planerade rondellerna. Det blir en stor omväg och även fördyring (inte minst lär taxiresor öka i pris).

Pontus fortsätter:

– Jag är över 60 år och har bott i åtta städer men aldrig tvingats till en sådan omfattande omväg för att kunna ta mig till och från centrum. Min fråga är varför man inte höll Blekingevägen öppen utan varför det var så viktigt att stänga av den till bussgata hela vägen. Om de nu hade visat sig att vägen trots allt använts i samma utsträckning som tidigare så hade man kunnat stänga av den senare. Gör om och gör rätt. Öppna Blekingevägen igen och fyll igen hålen.