Psykiskt stöd ska vara standard vid IVF

Vården Artikeln publicerades
Själva befruktningen vid IVF sker i laboratorium.
Foto: Gorm,Kallestad
Själva befruktningen vid IVF sker i laboratorium.

Mellan 10-15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet, det vill säga att de försökt att bli med barn minst ett år utan att lyckas. Cirka två tredjedelar av paren kan få barn efter utredning och behandling, men det är en krävande process och många drabbas av nedstämdhet, skriver Sverigedemokraterna.

En av behandlingsformerna är In Vitro Fertilization förkortat IVF, betyder att ett eller flera ägg hämtas från kvinnans äggstockar och befruktas med mannens spermier. Befruktningen, när ägg och spermier smälter samman, sker i laboratorium. Sedan förs ett, eller i undantagsfall två ägg, tillbaka i livmodern.

Att genomgå en IVF-behandling är både psykiskt och fysiskt krävande för patienten. Under behandlingen tillför man kroppen en hel del hormoner, samtidigt som oron över om behandlingen skall lyckas finns genom hela resan. Det är inte ovanligt att en känsla av maktlöshet infinner sig, man ställs inför något som man inte har så stora möjligheter att påverka, framtiden kan kännas osäker och det är svårt att planera.

När IVF-behandlingen påbörjas har uppskattningsvis cirka 19 procent av kvinnorna medelsvåra till svåra depressiva symtom, och cirka 50 procent har symtom på lättare depression. Vid misslyckas behandling ökas siffrorna. Även andelen kvinnor med ångest är högre än hos genomsnittspopulationen.

Ändå upptäcks och behandlas inte en stor del av dessa kvinnor. En förklaring kan vara att man inte rapporterar sina symtom till IVF-teamet, för att man känner en rädsla att eventuell psykisk ohälsa kan göra att man inte får sin behandling.

Det är viktigt att sjukvården har ett helhetsgrepp om sina patienter. I dessa tider med ökad psykisk ohälsa behöver vi belysa och arbeta med problematiken på flera ställen. Med de påvisat högre siffrorna för psykisk ohälsa hos kvinnor i fertilitetsbehandling menar vi att det ska vara det skall vara standard att en kontakt för psykiskt stöd upprättas under pågående IVF-behandling för att säkerställa patientens psykiska välbefinnande. Sverigedemokraterna kommer därför kämpa för att Region Skåne inför psykiskt stöd som standard vid alla IVF-behandlingar som utförs i Region Skånes regi.

Marlen Ottesen
 (SD)

Regionråd

Camilla Nordström
 (SD)

Ersättare Hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.