Resurserna är för små – låt vårdpersonalen kosta

Debatt ,
Vänsterpartiet tycker att vårdens resurser är för små.
Vänsterpartiet tycker att vårdens resurser är för små.

Sjukvård/ Varje dag arbetar över 30 000 medarbetare i den skånska sjukvården och gör sitt yttersta för att vi andra ska känna trygghet utifall vi behöver sjukvårdens hjälp. Men resurserna är för små.

Invånarna i Skåne betalar varje dag priset för att Region Skåne har Sverige lägsta regionskatt. Priset betalas i inställda operationer, för få vårdplatser, personal som sliter ut sig och sjukskrivs, samt långa väntetider till utredning och behandling. Detta är inte anständigt.

Sjukvården i Skåne är beräknad att gå med en knapp miljard i underskott 2016. S och MP har därför åter igen dragit i nödbromsen och beslutat om ett reformstopp. Reformstopp innebär i klarspråk att man inte kommer göra de satsningar som de egentligen tror på. I klarspråk innebär det att satsningar på akutsjukvården får vänta, att satsningar på en hårt ansträngd psykiatri får vänta och att satsningarna på E-hälsa halveras. Ett reformstopp innebär i klarspråk, så klart, att problemen blir större framöver.

Sjukvården i Skåne saknar 900 miljoner kronor för att den snålt tilltagna budgeten för 2016 ska hålla. I snart två år under S och MP:s ledning har vården fått stå tillbaka. Reformstoppen, besparingsåtgärderna och det ständiga talet om effektivisering stressar en redan stressad arbetsstyrka. Sjukskrivningarna har därför också fortsatt att öka. På de första fyra månaderna av året har sjukskrivningarna för kvinnor ökat med 6 procent jämfört med samma period förra året. Sjukvården organiseras just nu så att de som ska vårda oss när vi är sjuka, blir sjuka själv. 

Lösningen på detta är så klart att satsa på de anställdas arbetsmiljö. Det handlar framförallt om två saker. För det första behöver regionskatten höjas. En sjukvård att lita på måste få kosta. Mer resurser skulle möjliggöra en bättre arbetsmiljö, fler kollegor, fler vårdplatser och kortare arbetstid.

För det andra handlar det om att göra upp med toppstyrning och detaljreglering och i stället genom dialog, tillit och medskapande bygga framtidens sjukvård i Skåne. Sjukvården är inte en bilfabrik där logiker från industrin kan användas. Det är dags att göra upp med dessa managementteorier.

Men i stället ser vi nu istället reformstopp och att regionen kortsiktigt löser akuta problem genom bemanningsföretag. Kostnaden för bemanningsföretag ökar dramatiskt. Regionen har lagt 32 miljoner mer på bemanningsföretag vid årets första månad i år, jämfört med 2015. I januari tecknades till och med ett avtal med det skandalomsusade bemanningsföretaget Orange, ett företag som enligt journalistiska granskningar struntar i gällande kollektivavtal och som har anställningsvillkor som liknar människohandel. Ett bemanningsföretag som till och med arbetsgivarföreträdaren Almega nu själv vill granska på grund av de uppgifter som har kommit fram i dagens ljus.

S och MP har tagit initiativ till att öka takten i utbyggnaden av regionens egna resursteam. Det är bra. Men det räcker inte. Bemanningsföretagen lever på sjukvårdens resursbrist. För att göra upp med detta behövs rejäla ekonomiska satsningar på den egna personalen och de egna resursteamen.

Det skulle löna sig i längden. För patienterna, för personalen och för ekonomin.

Det är satsningarna på personalen och arbetsmiljön regionen behöver nu, inte ännu ett reformstopp.

Låt personalen kosta!

Sara Svensson (V)

gruppledare Region Skåne

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.