Resurserna till polisen måste ökas

Debatt Artikeln publicerades

Det är rent ut sagt för jäkligt att inte ”blåljuspersonal” kan få jobba ostört och utföra sitt arbete utan att utsättas för beskjutningar av raketer och annat otyg.

Nu har kommundirektören, i Kristianstad, kallat till ett möte föra att försöka lösa detta enorma problem som inte på något sätt är unikt för Kristianstad Men jag häpnar när jag hör följande uttalande från kommundirektören:

– Det är polisens sak att lösa detta.

- Problemet eskalerar och det är inte acceptabelt. Räddningstjänsten måste få komma fram, det är i många fall människoliv det handlar om. Där har Christel Jönsson rätt.

Är det polisens fel att ovanstående förekommer? Det är väl inte polisens fel att bränder, raketskjutningar etcetera görs mot brandmän och poliser. Eller? Jag uppskattar verkligen polisens arbete i Kristianstad och i hela landet, för den delen. För att inte få ta skit från Christel Jönsson så påstår inte hon heller att det är polisens fel, vilket jag givetvis inte heller gör. Men Jönsson gör det enkelt för sig genom att säga:

– Det är polisens sak att lösa detta.

Det blir lite av en dåres försvarstal från kommundirektör Jönsson att säga ”det är polisens sak att lösa detta”.

Jönsson! Ställ dig istället frågan: Vem har skapat problemen? Är det polisen eller är det kommunen som valt att fösa ihop vissa kategorier av människor på ett och samma ställe. Har du tänkt tanken, Jönsson?

-Problemet eskalerar och det är inte acceptabelt. Räddningstjänsten måste få komma fram, det är människoliv det handlar om. En klok slutsats av kommundirektör Christel Jönsson.

Men vad görs. Inget vill jag påstå! För det är ett problem i stort sett i hela landet. Om nu Christel Jönsson är av uppfattningen att det är ”Polisens sak att lösa detta”, då har jag ett förslag till dig som kommundirektör Ta bladet från munnen, agera och kräv ökade resurser till polisen i Kristianstad. Om du vågar så kan du även kräva att polisen får ökade löner. Det tycker jag dom ska ha, för poliser får bara jobba med skit. Snart har vi inga poliser, löneläget är på en låglönenivå idag. Till skillnad från din lön.

Morgan

Svar:

När brott har blivit begångna är det ingen annan polisen som kan göra utredningar, ta fast de skyldiga och lösa brotten. I det brottsförebyggande arbetet behöver vi däremot samverka brett mellan alla olika myndigheter för att skapa trygghet för invånarna. Därför är det viktigt att vi har en bra dialog mellan polisen och kommunen, vilket jag upplever att vi har.  Från kommunens sida framför vi synpunkter, önskemål och argument till polisen, men varken jag eller någon annan i kommunen kan tyvärr ställa krav på hur staten fördelar sina resurser till polisen och inte heller har vi något inflytande på lönesättningen.

Christel Jönsson

kommundirektör