Så förstörde man en fin liten stad

Debatt Artikeln publicerades
Kristianstad var ännu för tio år sedan en välmående idyll, med bevarade äkta boulevarder, krogar och smalgator med butiker, menar insändarskribenten.
Foto: Lasse Ottosson
Kristianstad var ännu för tio år sedan en välmående idyll, med bevarade äkta boulevarder, krogar och smalgator med butiker, menar insändarskribenten.

Radions P1 sände den 27 september ett program om Kristianstad i serien Stadsinspektionen. Programledare var Mark Isitt, skribent om arkitektur. Han besökte vår stad tillsammans med två experter på stadsmiljö, Mattias Lind och Karolina Keyzer. Sune Johannesson återgav programmet i Kristianstadsbladet den 2 oktober 2018. Här nedan följer en besviken medborgares åsikter.

Galleria Boulevard och C4 shopping

Galleria Boulevard, denna förfärliga klumpeduns, delar staden mitt itu och förstör sambandet mellan kanalen och centrum. Några lessna butiker finns kvar i väntan på förvisning ut ur staden.

C4 Shopping, denna svulst på stadens kropp, omgiven av rondelltenakler, ska enligt planerna fånga in alla de hundratusentals köpsugna blekingar som trängs med hundratusentals nordöstskåningar och smålänningar som också längtar efter mera flow, som det heter. Men filosofin bakom så kallade köpcentra är förlegad, det vet man från liknande, halvtomma schabrak utomlands och här hemikring.

Hur kunde det bli så här tokigt?

Kristianstad var ännu för tio år sedan en välmående idyll, med bevarade äkta boulevarder, krogar och smalgator med butiker, det hela under hägnet av vackra offentliga byggnader.

Kommunens makthavare trodde väl i all välmening på framsteg och ökat välstånd, får man anta. Tillväxt och utveckling av affärslivet var tidens paroll. Profitörerna trodde på ytterligare profit, så klart. Köp, köp, köp!

Kan man göra något åt eländet?

Byggnaderna får väl ruttna ner. Kanske en veckas obligatorisk vistelse i Galleria Boulevard och C4 Shopping skulle dämpa de skyldigas entusiasm för nya planer att förstöra staden.

Lars Thulin

Maglehem