Säg nej till EU-kvoterade bolagsstyrelser

Debatt Artikeln publicerades
EU-kommissionen vill kvotera börsbolagens styrelser.
Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / TT
EU-kommissionen vill kvotera börsbolagens styrelser.

EU-kommissionen meddelade nyligen att man ska damma av sitt lagförslag från 2012, om att via EU-lagstiftning kvotera börsbolagens styrelser. Samtidigt finns uppgifter i brittisk press om att ett nytt liknande lagförslag redan är under beredning.

Beskedet från EU-kommissionen kommer dagarna efter det sociala toppmötet i Göteborg, och det högtidliga undertecknandet av den så kallade sociala pelaren. Då jämställdhet är en av de frågor som adresseras i den sociala pelaren måste frågan om börsbolagsstyrelserna också ses i ljuset av Göteborgsmötet.

Den svenska, rödgröna, regeringen har allt sedan tillträdet haft vad man kallar ”ett socialt Europa”, överst på sin EU-politiska agenda. Statsministern har knappt kunna nämna EU utan att tala om detta.

Den sociala pelaren är en del i denna agenda. Den kan närmast beskrivas som en slags överstatlig programförklaring inom de välfärdspolitiska frågorna. Jag, och många med mig, har varnat för att projektet riskerar leda till onödig överstatlighet, vilket Löfven och Socialdemokraterna nonchalant avfärdat. EU-kommissionen säger själv att man vill följa upp programförklaringen med lagstiftning. Något som faktiskt redan skett. På samma presskonferens som den sociala pelaren presenterades så föreslog också EU-kommissionen att medlemsländernas föräldraförsäkringar skulle könskvoteras genom EU-lagstiftning, vilket för Sveriges del skulle innebära ytterligare en pappamånad. Och nu kommer alltså ytterligare ett tecken i tiden: Kommissionen tar den sociala pelaren som intäkt för att damma av lagförslaget om att EU ska kvoterade bolagsstyrelser, som på goda grunder redan avfärdats av ministerrådet. Stefan Löfvens försäkringar om att den sociala pelaren inte alls kommer leda till ökad överstatlighet förefaller allt mer obegripligt.

Att styrelsevärlden fortfarande är manligt dominerad är sant, och att ett aktivt arbete för att komma till rätta med detta behövs, är också sant. Ändå är den här typen av onödig överstatlighet i grunden oacceptabel. Att via lagstiftning begränsa börsbolagens ägandemakt för att korrigera statistik strider mot de grundläggande värden som byggt Europa starkt. Att skapa ett läge där politiker begränsar aktieägares möjlighet att sätta samman sina styrelser är ett oerhört långtgående förslag. Att dessutom göra det på överstatlig nivå strider mot närhetsprincipen.

Om statsministern menar allvar med alla högtidliga löften om att han och regeringen är motståndare till ökad överstatlighet inom de områden som adresseras av den sociala pelaren har han nu ett utmärkt tillfälle att visa detta genom att tydligt avfärda alla tankar på att via EU-lagstiftning könskvotera bolagsstyrelser.

Lars Adaktusson (KD), Europaparlamentariker

Alexander Harrison (KD), ordförande, Kristdemokraterna i Kristianstad