SD hotar inte fri kultur

Konst och kultur Artikeln publicerades
Historiska museet har en myntsamling på cirka 40 000 mynt.
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT /
Historiska museet har en myntsamling på cirka 40 000 mynt.

Anders Bengtsson (S) påstår att vi är ett hot mot fri konst och kultur genom att ”peta i” kulturanslag. Han kopplar vår politik till diktatur, och tar upp vårt partis ”rötter”.

Låt oss därför klargöra att vi anser att fri konst och kultur hör till grundpelarna i ett demokratiskt samhälle. Konst och kultur ska aldrig styras av samhällets makthavare! Förslag från oss om att styra eller förbjuda inom konst och kultur lyser därmed med sin frånvaro på alla politiska nivåer, så även i Östra Göinge.

Dock händer det att vi ”petar i” hur skattemedel fördelas. Pengar växer som bekant inte på träd. Därför bör vi som oppositionspartier, SD och S och övriga i opposition, granska och ifrågasätta hur de styrande fördelar skattemedel och vid behov föreslå mer ansvarsfulla prioriteringar. Så fungerar demokrati, och att Bengtsson invänder mot det och vill se en tyst opposition – det om något för tankarna till diktatur.

I Region Skåne har vi föreslagit att det skånska kulturarvet ska värnas genom ett återställt och ökat bidrag till Historiska museet i Lund efter den kraftiga nedskärning som gjorts på museet. Hur hotar detta förslag fri konst och kultur?

Vidare har vi i regionen föreslagit stopp på bidrag till Ibn Rushd, bland annat för att de visat prov på antisemitism i sin verksamhet. Att Bengtsson ogillar att vi petat i detta följer ett obehagligt socialdemokratiskt mönster, som kan påvisas genom att följa hans initiativ och prata om rötter. Rasbiologi, stöd till nazityskland – där har Bengtsson sitt partis rötter. Än idag finns antisemitism inom S, vilket uppdagats inom SSU Skåne förra året och i Malmö 1 maj i år. Och nu ogillar alltså Bengtsson att vi petar i detta med Ibn Rushd.

Om Bengtsson på allvar oroar sig för partiers rötter, värnar fri kultur och konst samt vill motverka diktatur, borde han lämna S och ansluta sig till SD.

Therese Borg (SD)

ledamot Kulturnämnden Region Skåne

Niclas Nilsson (SD)

regionråd Region Skåne

Göte Färm (SD)

gruppledare Östra Göinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.