Skånsk sjukvård har blivit allt bättre

Debatt ,

Hej Carl-Johan Sonesson, jag läste din artikel "Nonchalant och oansvarigt att inte agera för bättre tillgänglighet" i Kristianstadsbladet (26/4) , och tänker att det nog vore bra med en respons.

Jag delar nämligen inte den mörka bild du ger av skånsk sjukvård. Inte heller har den stöd i tillgänglighetsstatistiken.

Fakta är följande: I mars fick 87 procent träffa en specialistläkare inom vårdgarantins 90 dagar. Motsvarande siffra för riket var 81 procent.

Tillgängligheten till operation och åtgärd är högre i Skåne än i riket. I mars fick 78 procent operation eller åtgärd inom 90 dagar. Det är inte bra nog, det är jag den förste att ställa upp på, men det är högre än för två år sedan och de som köat längre än 90 dagar var i mars i år färre än i mars 2015, då vår första budget precis börjat gälla.

  Jag noterar också att medan operationsköerna vuxit kraftigt i riket, något som började under våren och sommaren 2014, har Region Skåne brutit denna trend. Det var i mars 4 procent färre som väntat på operation eller åtgärd längre än 90 dagar än för två år sedan. Samtidigt har motsvarande köer i riket ökat kraftigt. Skåne skiljer ut sig positivt och vi gör det för att vi satsat så mycket på sjukvården. Sedan vi tillträdde har resurserna till sjukvården ökat med 4,3 miljarder.

  Noteras kan också de snabbt fallande väntetiderna för flera cancerdiagnoser. För exempelvis prostatacancer har väntetiderna halverats.

  Att skånsk sjukvård blir bättre är också tydligt av SKL:s ranking av landstingens sjukvård. 2013 låg Region Skåne sist i SKL:s Öppna jämförelser, på plats 21. I den senaste rankingen, gjord utifrån 130 kvalitetsindikatorer, ligger skånsk sjukvård på åttonde plats.

  Till sist vill jag tacka för den goda samtalston som vi har i regionstyrelsen och de många konstruktiva förslag som Moderaterna lagt. Även om jag inte delar alla era idéer – som exempelvis ert senaste utspel om att sälja ut ett sjukhus och lägga ner vårdcentraler – så är det viktigt att opposition och styre kan samverka om de långsiktiga utmaningar som Region Skåne står inför.

  Henrik Fritzon (S)

  regionstyrelsens ordförande

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.