Skatteåterbäringen kommer att gå till skattehöjningar

Debatt ,
Regeringen har genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor de närmaste åren, samtidigt som man ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor, konstaterar Maria Malmer Stenergard (M).
Foto:Foto
Regeringen har genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor de närmaste åren, samtidigt som man ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor, konstaterar Maria Malmer Stenergard (M).

Ekonomi/ De närmaste veckorna kommer 3,7 miljoner personer att dela på cirka 30 miljarder som delas ut i skatteåterbäring. Många kommer att använda dessa pengar för att semestra med familjen, renovera sin bostad eller investera pengarna. Men också för att täcka upp för höjda skatter.

Regeringen har genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor de närmaste åren, samtidigt som man ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor. Det är en politik som hotar 15 000-20 000 jobb och hushållen får betala när finansministern har spenderbyxorna på.

För en familj med två vuxna medelinkomsttagare som använder ROT-avdrag och kör bil kommer regeringens skattehöjningar totalt att kosta omkring 15 000 kr per år. Mer än var tredje barnmorska får höjd skatt. Många behöver nu använda skatteåterbäringen för att klara av de nya skattehöjningarna.

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige ingår ett rättvist skattesystem där fundamentet utgörs av belöning för arbete och ansträngning. Tre delar är vägledande arbetet för ett rättvist skattesystem:

1Det ska löna sig att anstränga sig. I dag får en sjuksköterska i princip en extra månadslön tack vare Alliansregeringens sänkta skatter på jobb i form av jobbskatteavdraget. Vi vill fortsätta utveckla jobbskatteavdraget, inte avveckla det. Varje arbetad timme ska kännas meningsfull. 

För småbarnsfamiljer är det inte lätt att få ihop vardagen när föräldrarna jobbar heltid. Det var en av utgångspunkterna när vi utformade RUT- och ROT-avdragen. Förutom att göra livet lättare för många har reformerna bidragit till nya jobb och företag, inte minst bland kvinnor, och svartarbetet har minskat. När regeringen nu försämrar ROT och RUT är det hushållen som blir lidande.

2Växande jobb kräver växande företag. Sverige är fantastiskt. Här frodas idésprutor med entreprenörsanda. Men de nystartade idédrivna företagen vittnar alla om svårigheter. Det är för svårt att skaffa kapital. Man vill få bättre tillgång till kompetens och att ytterligare insatser görs för minskat regelkrångel. Vi vill skapa förutsättningar så att fler företag startas och samtidigt värna och förbättra företagsklimatet för att redan etablerade företag ska kunna växa.

3Slöseri är en synd. Skatten tillhör inte oss politiker utan är en investering av strävsamma människor. Vi har en skyldighet att vända på varje skattekrona och se till att den används på bästa sätt. Skattesmitare ska straffas och resurserna i välfärden måste användas effektivt. Effektiviseringar och tydlig ledning måste prioriteras framför ständiga utgiftsökningar.

Regeringen försvagar svensk ekonomi med sin politik, respekterar inte de regler vi gemensamt satt upp för de offentliga finanserna, lånar till bidragsökningar och skickar notan till hushållen. Vi moderater vill något annat. Vi lovar inte allt till alla, men vi står upp för en politik som tar ansvar för ekonomin. För att Sverige ska fungera behöver vi en stark ekonomi som prioriterar att det ska löna sig att arbeta. Från den utgångspunkten vill vi ta oss an våra framtida utmaningar.  

Maria Malmer Stenergard (M)

skattepolitisk talesperson

riksdagsledamot, Åhus

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.