Skatteåterbäringen kommer att gå till skattehöjningar

Debatt ,
Regeringen har genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor de närmaste åren, samtidigt som man ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor, konstaterar Maria Malmer Stenergard (M).
Foto:Foto
Regeringen har genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor de närmaste åren, samtidigt som man ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor, konstaterar Maria Malmer Stenergard (M).

Ekonomi/ De närmaste veckorna kommer 3,7 miljoner personer att dela på cirka 30 miljarder som delas ut i skatteåterbäring. Många kommer att använda dessa pengar för att semestra med familjen, renovera sin bostad eller investera pengarna. Men också för att täcka upp för höjda skatter.

Regeringen har genomfört eller aviserat skattehöjningar på 180 miljarder kronor de närmaste åren, samtidigt som man ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor. Det är en politik som hotar 15 000-20 000 jobb och hushållen får betala när finansministern har spenderbyxorna på.

För en familj med två vuxna medelinkomsttagare som använder ROT-avdrag och kör bil kommer regeringens skattehöjningar totalt att kosta omkring 15 000 kr per år. Mer än var tredje barnmorska får höjd skatt. Många behöver nu använda skatteåterbäringen för att klara av de nya skattehöjningarna.

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige ingår ett rättvist skattesystem där fundamentet utgörs av belöning för arbete och ansträngning. Tre delar är vägledande arbetet för ett rättvist skattesystem:

1Det ska löna sig att anstränga sig. I dag får en sjuksköterska i princip en extra månadslön tack vare Alliansregeringens sänkta skatter på jobb i form av jobbskatteavdraget. Vi vill fortsätta utveckla jobbskatteavdraget, inte avveckla det. Varje arbetad timme ska kännas meningsfull. 

För småbarnsfamiljer är det inte lätt att få ihop vardagen när föräldrarna jobbar heltid. Det var en av utgångspunkterna när vi utformade RUT- och ROT-avdragen. Förutom att göra livet lättare för många har reformerna bidragit till nya jobb och företag, inte minst bland kvinnor, och svartarbetet har minskat. När regeringen nu försämrar ROT och RUT är det hushållen som blir lidande.

2Växande jobb kräver växande företag. Sverige är fantastiskt. Här frodas idésprutor med entreprenörsanda. Men de nystartade idédrivna företagen vittnar alla om svårigheter. Det är för svårt att skaffa kapital. Man vill få bättre tillgång till kompetens och att ytterligare insatser görs för minskat regelkrångel. Vi vill skapa förutsättningar så att fler företag startas och samtidigt värna och förbättra företagsklimatet för att redan etablerade företag ska kunna växa.

3Slöseri är en synd. Skatten tillhör inte oss politiker utan är en investering av strävsamma människor. Vi har en skyldighet att vända på varje skattekrona och se till att den används på bästa sätt. Skattesmitare ska straffas och resurserna i välfärden måste användas effektivt. Effektiviseringar och tydlig ledning måste prioriteras framför ständiga utgiftsökningar.

Regeringen försvagar svensk ekonomi med sin politik, respekterar inte de regler vi gemensamt satt upp för de offentliga finanserna, lånar till bidragsökningar och skickar notan till hushållen. Vi moderater vill något annat. Vi lovar inte allt till alla, men vi står upp för en politik som tar ansvar för ekonomin. För att Sverige ska fungera behöver vi en stark ekonomi som prioriterar att det ska löna sig att arbeta. Från den utgångspunkten vill vi ta oss an våra framtida utmaningar.  

Maria Malmer Stenergard (M)

skattepolitisk talesperson

riksdagsledamot, Åhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.