"Skattebetalare": Gör fyrverkeriförbud till en valfråga

Debatt Artikeln publicerades

Raketskjutningarna i Kristianstad under nyår har upprört många läsare. Samtalen till jourhavandespalten under tisdagsmorgonen handlar uteslutande om händelserna under nyårsafton.

"Skattebetalare" hade gärna sett att privat försäljning av fyrverkeripjäser förbjuds.

– Kan svenska folket inte hantera fyrverkeripjäser på ett bra sätt bör de heller inte få finnas till försäljning i handeln. Jag som skattebetalare vill inte betala för kostnader som uppkommer för att polis och räddningstjänst mer eller mindre utsätts för bakhåll, säger "Skattebetalare", som påpekar att ytterligare ett skäl att stoppa nyårsfyrverkerierna är av omsorg för våra husdjur, som lider av smällarna.

– Varför inte göra fyrverkeriförbud till en valfråga, en symbolfråga? Som det är nu är det ohållbart, vi är på väg mot ett nyårsfirande där man knappt vågar gå ut och äta. Kanske ska man göra om firandet så det är ett gemensamt officiellt firande, inte privata aktörer – exempelvis som Lidköpings kommun gjort med en lasershow i stället för raketer?

Lotta är själv drabbad av raketerna, och vill nu att någon eller några ska ta ansvar för det som håller på att hända i Kristianstad.

– Vi måste ta tillbaka vår stad. Till och med polis och räddningstjänst backar ju för de som håller på. Jag vill inte leva i ett land där man riskerar att hus och hem brinner ned, och de som ska hjälpa helt enkelt inte kommer fram.

Anders Nilsson i Kristianstad är också upprörd över nyårets händelser på Charlottesborg:

– Man måste ta krafttag mot de gäng som håller på med sådant, inte ge dem övertaget. Det är inte rimligt som det är nu, får ungdomarna som håller på att skjuta raketer inget straff så kommer de ju att fortsätta.

Det var inte bara på Charlottesborg det var stökigt under nyårshelgen, utan även på Näsby, menar Roland, som ringer in med en fråga:

– Pierre Månsson (L) borde ta sig en funderare på om det verkligen är där man ska förlägga det nya badhuset.

Också i mailkorgen finns det synpunkter på den gångna helgen. Kjell Johansson skriver:

– Nyårsafton var det fullt krig i Kristianstad, det hade ju hållit på flera veckor. Varför griper inte kommunen in? Är det bara en flock politiker som är fullständigt ointresserade av vad som händer i denna håla? Förbjud all form av pyroteknik, och det nu?

– Sluta upp med att stjälpa över allt ansvar på polisen, det är inte rättvist! Allt smällande är av ondo, även den sort som är så kallat "laglig"... För både människor och djurens skull, förbjud skiten helt! Kristianstad har alla möjligheter i världen att profilera sig som en plats som värnar om djur, natur och människor, bränn inte den chansen! Då hade kanske bra och vettiga människor velat bo här.

Till sist: Gunilla Walter i Osby vill skicka dagens ros till läkare, sjuksköterskor och övrig personal som arbetade den 22-27 december på Akuten/Akutkirurgen avd 81, då hon fick inflammerad gallblåsa och måste opereras. I mailet till jourhavandespalten skriver Gunilla: "Ni är guld värda, proffsiga och har verkligen hamnat på rätt plats. Tack för allt och Gott nytt år."