Skilj på mediedrev och relevant granskning

Debatt Artikeln publicerades
Jörgen Svensson, chefredaktör, om händelserna i Hässleholm.
Jörgen Svensson, chefredaktör, om händelserna i Hässleholm.

Vad kan vi förvänta oss av en person som söker allmänhetens förtroende? Tja, vad sägs om att följa lagar och regler och att inte sprida dynga?

Just som vi trodde att det politiska kaoset i Hässleholm inte kunde bli så mycket värre har de senaste veckorna varit ett spektakel utan dess like. Så sent som i veckan avsade sig sex Sverigedemokrater sig sina politiska uppdrag.

Men låt oss backa några dagar.

På kvällen den 24 mars lät Ulf Erlandsson, tills då historiskt kommunalråd för Sverigedemokraterna i Hässleholm, meddela att han på uppmaning av partiledningen frånträtt sin post.

Två dagar senare kom beskedet att han även valt att kliva av samtliga politiska uppdrag i kommunen och bolagsstyrelser.

Anledningen till dessa avhopp var att han var ”utsatt för ett hatiskt mediadrev”. Mediedrevet var inte mycket till drev. Det var Sveriges Television som gjort ett helt vanligt journalistiskt hantverk. Det går att säga mycket om hur public service-företagen sköter den lokala nyhetsbevakningen, men det här var en fullt rimlig granskning av en person som hamnat i en maktposition. Människor i maktpositioner får helt enkelt finna sig i det.

SVT avslöjade, bland annat, att Ulf Erlandsson begärt och tagit emot stora summor i förlorad arbetsinkomst. Utan att ha rätt till det.

Att berätta sådant är inte att smutskasta, som både Erlandsson och hans följeslagare i partiet lokalt säger, det är fullt rimligt att Hässleholms väljare får reda på hur en folkvald agerar. Sådant kan vara värdefullt att veta.

I spåren av Erlandssons utträde har en del sympatisörer antytt att ”mediadrevet” bara gjort detta för att skada Ulf Erlandsson, i synnerhet, men även Sverigedemokraterna. En granskning som denna hade inte gjorts om det gällt något annat parti. Någon var ute efter just SD.

Och det där är en mycket vanlig villfarelse, att just SD och dess företrädare utsätts för en hårdare granskning än andra partier.

Är det någon som tror att det inte blivit stor uppståndelse om, låt oss säga, moderaten Pär Palmgren delat och spridit de rasistiska texter som Erlandsson gjorde?

Är det någon som tror att Sveriges Television låtit bli att berätta om det varit socialdemokraten Lena Wallentheim, fram till slutet på februari kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, som tagit emot stora summor i ersättning i strid med reglerna?

För den som söker allmänhetens förtroende är det egentligen inte så svårt. Det är bara att hålla sig till lagar och regler och att låta bli att sprida dynga, inte minst rasistisk dynga.

Ovan gäller alldeles oavsett partifärg och symbol.

Trevlig helg!

Läs mer om händelserna här.