Annons

Skrämmande ökning av psykisk ohälsa hos unga

BRIS kom nyss med en rapport som visar att problemet med psykisk ohälsa bland våra barn och unga fortsätter att öka. Det är en i raden av rapporter som tecknar samma bild. Blir alla dessa rapporter väckarklockor för oss i vuxenvärlden eller börjar vi se dem som normaltillstånd? Det sistnämnda får aldrig ske.
Publicerad 24 mars 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
BRIS rapport visaar att psykisk ohälsa bland barn och unga ökar.
BRIS rapport visaar att psykisk ohälsa bland barn och unga ökar.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

På ett mänskligt plan är utvecklingen skrämmande. Drömmar om livet pausas, i värsta fall försvinner. Samhällsekonomiskt är det oförsvarbart eftersom vi sedan länge vet att investeringar i tidiga insatser betalar igen sig. Många gånger om.

Vi är mitt i en samhällskris som saknar en enskild lösning, det behövs ett batteri av åtgärder – från prevention till behandling.

Annons

Våra unga går i skolan hundratals dagar per år. Elevhälsan skulle kunna vara en starkare motkraft mot dåligt mående, men ges otillräckliga förutsättningar. Mer än var tredje grundskola i landet får påpekanden från Skolinspektionen om brister i elevhälsan. Kristdemokraternas vill satsa på elevhälsan och har i Kristianstad motionerat om att inrätta en elevhälsogaranti där alla garanteras hjälp inom 24 timmar. Motionen fick nej, men vi kommer inte ge oss.

Det vore också en styrka om elevhälsan tillhörde samma organisation som övrig barnhälsovård. Personalen ska vara kvar ute på skolorna, men vården kan bli mer sammanhållen och fler kan fångas upp i tid om huvudmannen är densamma.

Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) är inne i en kris. Var sjätte som vill ha ett första besök hos BUP i Skåne får vänta mer än en månad. Behöver man sedan ytterligare hjälp kan man få vänta över ett år på utredning och behandling.

Vad gör det med en skör ung människa, som kämpat länge med sitt inre och tillslut tagit mod till sig, när svaret från oss i vuxenvärlden blir: ”Det finns inga tider till dig nu, hjälpen får vänta. Det kan ta veckor, månader, ja, längre tid än så”?

Köerna till BUP måste bekämpas med riktade kösatsningar värda namnet. Inför årets budget i Region Skåne föreslog därför Kristdemokraterna och alliansen en satsning på 30 miljoner kronor, ett förslag som blev nedröstat. Kampen för kortare köer fortsätter.

Men fler måste också inse behovet av en familjevänligare politik. All psykisk ohälsa kan inte kopplas till familjeförhållanden, men när hemmet brister utgör det en stor riskfaktor som vi inte får negligera.

Vi måste öka familjernas möjlighet att tillbringa tid med barnen, och när stöd behövs ska samhället finnas där. Därför kämpar vi för fler familjecentraler, utvecklat föräldrastöd och en skattereform som skulle ge barnfamiljer större ekonomiska marginaler än vad man har idag.

Det är hög tid att på allvar börja prioritera barn och ungas hälsa. Något annat har vi inte råd med – varken ekonomiskt eller mänskligt.

Per Einarsson (KD)

andre vice ordförande sjukvårdsnämnd Kryh

Annons

Alexander Harrison (KD)

ersättare barn- och utbildningsnämnden Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons