Sparbankshallen i Bromölla lever på bidrag

Susanne Bäckman ,
Sparbankshallen i Bromölla ägs av Bromölla Fritidscenter AB.
Foto:Tommy Svensson
Sparbankshallen i Bromölla ägs av Bromölla Fritidscenter AB.

Insändarskribenten ifrågasätter varför hallen tvingas leva på bidrag för att överleva.

Sparbankshallen i Bromölla går till historien som den mest omdebatterade satsningen hittills. Som alla entreprenörer gillar jag satsningar och jag tror på hallens möjligheter, det har jag alltid gjort. Men nu nästan ett år efter att sälj och marknadschefen anställdes, händer alldeles för lite. Inte ens en verksamhetsplan för det kommande året kunde presenteras vid kommunfullmäktige, däremot en önskan om 4,9 miljoner i driftsbidrag om året de kommande tre åren.

Efter Liberalerna Bromöllas yrkande har nu bolaget lämnat in en verksamhetsplan till kommunstyrelsen. Jag hade före kommunfullmäktige varit i kontakt med politiker i styrelsen för bolaget men det fanns ingen plan att visa upp. Det är både intressant och skrämmande att bolaget inte haft en verksamhetsplan. Vilka andra företag har inte en plan över verksamheten? Eller så fanns det en plan men inget som politikerna i bolagets styrelse kände till. Vilket är än mer skrämmande om det skulle vara så.

I verksamhetsplanen står att Bromölla Fritidscenter ska vara ”det första” potentiella kunder tänker på när det kommer till sportevenemang, konferenser och mässor. Då frågar jag mig vilka bolaget ser som sina kunder. I verksamhetsplanen poängteras att kunder ska vara både föreningar och företag men även privatpersoner. Hittills har de flesta kunder som hyrt in sig i hallen varit kommunens egna förvaltningar.

Jag är både politiker och del i ett familjeföretag i Bromölla. Vi har sedan Sparbankshallen öppnade satsat av företagets resurser för vi tror mycket på hallen som en arrangemangshall. Vi stod på den mässa som enligt Bromölla Fritidscenters verksamhetsberättelse var ”fullbelagd”. Om ca 30 till 40 företag är detsamma som fullbelagt av de 950 företag som finns i Bromölla blir jag minst sagt orolig.

I verksamhetsplanen presenteras organisationen i bolaget och vad resurserna läggs på. Endast en person är heltidsanställd och det är sälj- och marknadschefen. VD och ekonomiansvarig ”hyrs in” vid behov. Sparbankshallen sköts i dag av samma team som sköter Bromöllahems fastigheter och bolaget betalar endast för de timmar som deras tjänster behövs. Idrottsparken sköts fram till och med januari 2018 av Bromölla IF.

Trots liten personalstyrka och krav på att årligen öka intäkterna har bolaget ansökt om utökat driftsbidrag och kom nyligen med en tilläggsansökan om 2,5 miljoner för 2016. Och detta utöver miljonsponsring av stöd från Ivetofta Sparbank, Nymölla och IFÖ, med flera. Vill Fritidscenter AB fortsätta att vara bidragsberoende är det enklast om Sparbankshallen och området blir en del av Bromölla kommun. Om ni och vi fortfarande vill se det i bolagsform är det resultat som räknas, inget annat. Och för att göra resultat krävs tydliga mål och färdriktning.

När jag som politiker ställs inför besparingsåtgärder och jag måste välja mellan att lägga pengar på elevassistenter och andra resurser till förskola och skola mot ett utökat driftsbidrag är mitt val enkelt.