Stäng gränsen för antibiotikaresistensen!

Debatt ,
Svensk djurhållning regleras av tuffa djurskyddslagar.
Foto:Emil Langvad/TT
Svensk djurhållning regleras av tuffa djurskyddslagar.

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem för en växande världsbefolkning. Problemen accelererar i takt med konsumenternas jakt på allt billigare livsmedel, trots att andelen av inkomsten som går till livsmedel minskat radikalt.

För 60 år sedan gick 52 procent av våra pengar till matinköp, i dag är vi nere på 14 procent! Det är naturligtvis positivt att maten är billig för de, i det alltmer ekonomiskt segregerade Sverige, som har det sämst.

Detta har dock sitt pris och antibiotikabruket i animalieproduktionen världen runt har tyvärr ökat. Frihandeln, i kombination med nationellt slappa restriktioner beträffande antibiotikaanvändning och djurskyddslagar, har satt de med bäst djurhållning och lägst antibiotikabruk, på undantag.

  Sveriges djurbönder hamnar här i kläm, då dessa underkastas världens kanske tuffaste djurskyddslagar, vilket i sin tur leder till lägst antibiotikabruk i hela EU beträffande djurhållningen.

  Tyvärr går ekvationen frihandel och kraftigt fördyrande skatter och regler inte ihop, utan den svenska djurhållningen, slås ut av kött och mejeriprodukter från länder som raserar vårt långsiktiga folkhälsoarbete mot antibiotikaresistens.

  Medialt har stort fokus legat på vårt grannland Danmark, som har en stor export av fläskkött, till låga priser. I Danmark så bar 2014 63 procent av grisarna på MRSA-bakterier. Cirka 12 000 danska människor bar på bakterien 2014. Sex år tidigare var endast ett fåtal danskar smittade. Detta är en tickande bomb, som riskerar folkhälsan på ett skrämmande sätt.

  Dock är Danmark långt ifrån värst i klassen. Dansk djurhållning använder tre gånger så mycket antibiotika per djur som vi gör i Sverige. Tyskland 15 gånger och när du "avnjuter" din Parmaskinka (Italien) eller Serrano (Spanien), så bidrar du till drygt 30 gånger så högt antibiotikabruk och därmed att MRSA får en allt snabbare, nästintill explosionsartad spridning. Hur det ser ut på så kallade feedlots i USA och Sydamerika vågar vi inte ens tänka på. Men klordoppad kyckling i USA säger väl en hel del.

  LPo kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen och därmed ignorerar hotet om antibiotikaresistens samt bidrar till spridning av MRSA!

  Vi bör, precis som det gjordes inom frihandelsunionen i EU när galna kosjukan kom, åberopa folkhälsoskäl. Detta är ett allt snabbare eskalerande problem som kommer att få gigantiska konsekvenser om det inte tas på allvar. LPo tar ansvar. Är regering och riksdag beredda att göra det?

  För Landsbygdspartiet oberoende

  Claes Littorin

  Knutby

  Erika Sörengård

  partiordförande, Ervalla

  Erland Nilsson

  Råneå

  Magnus Malmsten

  Norrtälje

  Tjern Inga Wall

  Särna

  Monica Björsell

  Svenljunga

  Arne Gunnarsson

  Strömsnäsbruk

  Hans Boström

  Hallen

  Åke Karlsson

  Kolmården

  Gunilla Fluur

  Näsåker,

  Cecilia Kähäri

  Storfors

  Roger Stupis Andersson

  Råneå

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.