Annons

Stoppa allt ålfiske tills arten återhämtat sig

Ålakustens kulturarvsförening skriver att Världsnaturfonden WWFs aktioner mot det svenska ålfisket ger ett felaktigt intryck – att ålbeståndet kan räddas bara det svenska ålfisket upphör. Det stämmer inte, svarar Världsnaturfondens havs- och fiskexpert Inger Näslund.
Ålfiske • Publicerad 31 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fiske, vattenkraft och föroreningar slår hårt mot ålbeståndet.
Fiske, vattenkraft och föroreningar slår hårt mot ålbeståndet.Foto: Emil Langvad/TT

WWF vill här lyfta några fakta från forskningen och gemensamma beslut inom EU. Den europeiska ålen är klassad av forskare som akut hotad enligt Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) och svenska Artdatabanken. Sverige har också skrivit under ett åtagande inom den gemensamma fiskeripolitiken i EU om att skapa vandringsvägar för ålen, något som WWF anser inte har fullgjorts och därför driver på i den frågan.

Annons

Att fisket påverkar ålbeståndet är tydligt då siffrorna exempelvis från 2017 visar att det fiskades 244 ton ål i Sverige, att jämföra med 141 ton som dödades i våra vattenkraftverk. Såväl fisket som effekterna av vattenkraften behöver arbetas vidare med för att vi ska klara ålens överlevnad.

”... det svenska fisket placerar Sverige på en femteplats bland de länder som fiskar mest ål i EU.”

Ett omfattande ålfiske pågår fortfarande i hela Europa och det svenska fisket placerar Sverige på en femteplats bland de länder som fiskar mest ål i EU. WWF och andra organisationer vill att detta stoppas, och att allt yrkes- och fritidsfiske på ål förbjuds i hela EU till dess att arten har återhämtat sig. Dessutom vill vi se att kraftverksbolagen i Sverige och andra länder tar sin del av ansvaret för att stoppa åldöden i turbinerna och skapar fria vandringsvägar. WWF har drivit frågan om vattenkraftens negativa påverkan mot vattenkraftsindustrin, myndigheter och politiker i flera år. Alla Sveriges vattenkraftverk måste få moderna miljövillkor som miljöanpassade flöden samt fria vandringsvägar upp- och nerströms för ål och alla andra arter som vandrar.

”... ät den inte utan låt den simma till Sargasso för att para sig ...”

Andra hot mot ålen är klimatförändringar, nedskräpning i havet, miljögifter som lagras i ålens fett såväl som rovdjur i vattenmiljö som till exempel säl och skarv.

WWF arbetar alltså på bred front för att rädda ålen. Hjälp till du också, ät den inte utan låt den simma till Sargasso för att para sig och ge liv till nya ålar. Hjälp till att rädda denna fantastiska art!

Inger Näslund

havs – och fiskexpert Världsnaturfonden

Annons
Annons
Annons
Annons