Stranden i Åhus är snart ett minne blott

Ulf Mohlin ,
Täppetstranden i Åhus en sommardag.
Foto:Sandra Henningsson
Täppetstranden i Åhus en sommardag.

Åhus strand håller på att tyna bort och med den försvinner också turisterna och miljardintäkter till kommunen.

Mellan 2007 och 2011 engagerade jag mig i erosionsproblematiken som har drabbat vår kust. Med insändare, stormöten, politiker på besök från riksdagen, erosionsexperter och utländska företag som gjorde uträkningar, trodde jag att det var enkelt för kommunen att komma igång och ta tag i problemet. De fick offerter på vad det skulle kosta och hur stranden, i detta fall Täppets, skulle se ut efter en rekonstruktion av strandremsan.

Vad hände? Ingenting. Ystad kommun däremot tog tag i stafettpinnen och har genomfört detta med framgång. Men Kristianstad då? De utreder fortfarande! Under tiden har problematiken accelererat och delar av Äspetstranden är i dag obrukbar/obefintlig.

Många kommuninnevånare har inte förstått hur allvarligt problemet är, så ta och åk ner till Revhaken och promenera runt udden mot Yngsjö, så förstår ni nog bättre vad som håller på att ske. Stranden är helt borta och ni kommer inte kunna gå länre.

Hur mycket av kustremsan ska försvinna innan det händer något? Det pratas om kostnader för att åtgärda problemen men dessa är en droppe i havet jämför med vilka enorma skatteintäkter som kommunen missar om detta får fortsätta.

Vet ni hur många miljarder strandrelaterad omsättning som försvinner ut i havet om det inte görs något nu? Åhus utan strand innebär miljardförluster för HELA kommunen! Borta är strandfestivaler, Åhus Seaside, en mysig middag på en av restaurangerna i hamnen, Ottos glass, turisterna och av de få saker som fortfarande är gratis för många kommuninnevånare, ett dagsbesök på stranden.

Detta är ett rop på hjälp och jag hoppas att politikerna vaknar och tar tag i detta nu!