Styr upp torghandeln

Debatt Artikeln publicerades

Jag vet inte om man har samma problem i resten av Europa med torghandel, som i Kristianstad. Men jag vet att alla torg som jag har varit på är fyrkantiga och inte diagonaliserat uppbyggda.

Det verkar som att man vill att de som bedriver torghandel ska sättas åt på alla sätt. Jag beundrar dem, framförallt invandrare, som försöker göra rätt för sig och skaffa sin egen inkomst, som sliter i regn, kyla och rusk med att bedriva torghandel i stället för att ligga samhället till last med bidrag som försörjning. En femtedel av torget är inmutat av två näringsidkare med permanent bebyggelse samt inhägnade uteserveringar, vida överstigande storleken för nya förslaget på torgstadga som det ska tas beslut om i kommnfullmäktige.

Samma regler borde väl då gälla torghandlarna eftersom de också är belägna på torget. Naturligtvis skall torghandelstaxorna och strömförbrukning betalas i laga ordning så att ingen subventioneras med exempelvis fri elektricitet. För dem som avundas torghandlarnas inkomster, står det fritt att själva hyra ett stånd på torget.

Vi inom Kristianstadsbygdens framtid (KBF) tycker att man borde stimulera flera invandrare att få igång egna rörelser likt de som bedriver torghandel.

Men vad skall man vänta av en majoritet som vill riva en renässansbyggnad och bygga Babels Port på Stora Torg, starta en floskelberedning för att prata ihjäl sig om invandringsproblem för Miljöpartiets skull, göra busslänkar igenom hela staden och har glömt att man gjort ett hål i en vall i Åhus.

Detta och mycket mer sätter vi oss emot.