Sunt förnuft hos cyklister också

Debatt Artikeln publicerades

Helt rätt när det gäller paragraferna men du missade det allra viktigaste att bilister inte har väjningsplikt gentemot cyklister. Det är en mycket klar och tydlig trafikregel.

Vill du bli framsläppt alldeles oavsett så får du stiga av cykeln och leda den över övergångsstället då räknas du som fotgängare och har alltid företräde. Att anpassa fart och ta hänsyn gäller alla trafikanter även cyklister.

Kommunen har sedan många år rekommenderat att alla håller till höger på gång och cykelbanor om inte annat anges och att det även är cyklisterna som ska ta hänsyn till fotgängare, detta just för att förenkla möten och omkörningar på gång och cykelbanor.

I en skymd kurva blir det inte så bra om fotgängaren håller till vänster och jag möter både fot- gängare och cyklist, om däremot en cyklist hinner upp en fotgängare får cyklisten avvakta tills fri sikt och cykla om och påkalla uppmärksamhet med ringklocka vilket de flesta cyklister är urdåliga på.

På gångfartsområden som till exempel gågatorna i staden är det sju kilometer/h som gäller även för cyklisterna vilket inte heller respekteras särskilt ofta.

Läs gärna artikeln här i Bladet från den 5/4 2016 Cykelvett i trafiken.

Denna diskussionen brukar komma upp på våren och snart kommer problemet med det vassa gruset som punkterar cykeldäck, kommunen gör vad dom kan och själv kan man satsa på punkteringsskyddade kvalitetsdäck.

Vissa dagar kör jag bil och då finns det bara cykeldrullar och andra dagar cyklar jag och då finns det bara bildrullar över allt, eller hur?

Per S