Sverige måste rusta för hot från terrorister

Säkerhetspolitik Artikeln publicerades
Snart har två år gått sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Snart har två år gått sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Runt 300 personer bedöms ha rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. Många av dessa har återvänt eller avser återvända till Sverige. Den svenska terrorhotnivån har under en längre tid varit förhöjd och när Säkerhetspolisen nyligen släppte sin årsrapport för 2018 befästes bilden av hoten mot Sverige ännu en gång, skriver riksdagsledamöter för Moderaterna.

Säpo har tidigare varnat för att den svenska terrorlagstiftningen släpar efter och behöver anpassas till vår tids hotbild. I rapporten lyfts att Sverige har fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare och gruppen utgör också den största attentatsrisken. Det är en mycket allvarlig utveckling och vikten av konkreta och verkningsfulla åtgärder som Säkerhetspolisen har efterfrågat är akut.

Moderaterna har länge drivit på för att ge Säkerhetspolisen och Polismyndigheten bättre verktyg i form av tillgång till uppgifter från signalspaning parallellt med förundersökning, möjlighet till hemlig dataavläsning och en fungerande reglering av datalagring. Det är djupt oroväckande att terrorister enkelt kan dölja sin kommunikation och därmed ofta även sina avsikter genom att använda digitala tjänster och krypterade appar.

Vi har tillsammans med regeringen slutit dubbla överenskommelser om åtgärder mot terrorism, en i december 2015 och en i juni 2017, efter det fruktansvärda dådet på Drottninggatan i Stockholm. Nu är vi i mars 2019 och flera viktiga förslag dröjer fortfarande – trots Moderaternas upprepade påstötningar. Behoven har varit kända under flera år, men Stefan Löfvens regering har inte agerat.

Regeringen tycks inte förmå att se allvaret i frågan. Det blir extra tydligt när straffen för deltagande i en terrororganisation föreslås motsvara straffen för stöld.

Moderaterna kommer kräva hårdare straff för terroristbrott för att sätta brotten i det sammanhang där de hör hemma.

Vi anser även att Säkerhetspolisen bör få möjlighet att kunna kalla varje IS-återvändare till förhör. I likhet med vad som redan gäller i andra europeiska länder vi vill också att ett svenskt medborgarskap ska kunna återkallas i fall där någon med dubbelt medborgarskap begått ett terroristbrott.

Sverige måste rustas för hotet från IS-återvändare och andra terrorister. Ytterligare åtgärder måste på plats om vi bättre ska kunna skydda oss och svenska säkerhetsintressen.

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot, Norra och Östra Skåne

Hans Wallmark (M)

Riksdagsledamot, Norra och Östra Skåne

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.