Sverige måste ta problemet på allvar och rädda torsken

Debatt ,
Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och flera fiskarter, bland annat torsken, är hotade. Tyvärr har regeringen tappat ledarrollen inom fiskepolitiken och tar inte problemet på allvar, skriver debattskribenterna.
Foto:Yvonne Åsell / SvD / TT
Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och flera fiskarter, bland annat torsken, är hotade. Tyvärr har regeringen tappat ledarrollen inom fiskepolitiken och tar inte problemet på allvar, skriver debattskribenterna.

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och flera fiskarter, bland annat torsken, är hotade. Tyvärr har regeringen tappat ledarrollen inom fiskepolitiken och tar inte problemet på allvar.

Centerpartiet arbetade hårt i regeringsställning för att förbättra miljön i Östersjön. Vi ökade resurserna till miljöåtgärder och införde ett särskilt stöd för lokala vattenvårdsprojekt, fler vattenområden skyddades och vi inrättade Havs- och vattenmyndigheten. Satsningarna gav också resultat – Sveriges utsläpp av fosfor och kväve till våra hav har minskade i stadig takt sedan 2006.

Alliansregeringen var också drivande när EU under förra mandatperioden antog en mer hållbar fiskepolitik och ett europeiskt utkastförbud. Förbudet innebar att fisk som fastnat i nät registreras och räknas av från kvoterna oberoende av dess storlek.

Det har dock visat sig att det förbudet inte följs och det finns ingen fungerande kontroll av hur förbudet efterlevs och 2015 togs 15 000 ton torsk upp och slängdes tillbaka i havet för att dö. Som ett steg i att rädda torskbeståndet beslutade medlemsstaterna i EU 2016, att minska torskfisket i östra Östersjön. Men beklagligt nog valde ministrarna en högre kvotnivå på torskbeståndet än de vetenskapliga rekommendationerna, trots att läget för torsken är mycket allvarligt.

  Vi är oroliga för att Sverige håller på att förlora ledarrollen inom fiskepolitiken. Det räcker inte med att begränsa fiskekvoterna som regeringen nöjt sig med. Det behövs bättre kontrollfunktioner, uppdaterade lagar om tillåtna fiskeredskap och att beslut tas utefter vetenskapliga rekommendationer.

  Regeringen borde arbeta för att den europeiska lagstiftningen för utkastförbud efterlevs. Det finns också flera förslag från myndigheter och intresseorganisationer för att förbättra fiskebestånden i Östersjön som borde ses över. De föreslår till exempel elektroniska loggböcker, kameror ombord som filmar fångsterna samt andra elektroniska lösningar.

  Regeringen måste ta frågan om torskfisket på allvar och vidta åtgärder som leder till livskraftiga och hållbara fiskebestånd i Östersjön.

  Eskil Erlandsson (C)

  landsbygdspolitisk talesperson

  Birte Sandberg (C)

  gruppledare Region Skåne

  Ulrika Axelsson (C)

  distriktsordförande Centerpartiet Skåne

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.