Annons

Sveriges Vapenägares Förbund verkar för en vettig och seriös vapenlagstiftning

Replik till Lars-Henning Perssons debattinlägg, 21 oktober.
Debatt • Publicerad 24 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi bortser för tillfället från alla de sakfel som finns i din artikel.

Grundfrågan är: Ska vi ha Riksdagen och i förlängningen Regeringen och myndighet (efter bemyndigande av Riksdagen) som utformar våra lagar, eller ska vi lämna detta helt till myndighets godtycke? Det du verkar vilja återinföra är den ordning som rådde före Magnus Ladulås kom till makten. Då hette det i lagen ”av Guds nåde”. Vi skulle således inte behöva lagboken längre, myndigheterna skulle vara av Guds nåde i sin myndighetsutövning.

Annons

Skulle det vara upp till Skatteverket att avgöra hur mycket skatt en medborgare ska betala oavsett vad han har tjänat? Eller upp till Polisen att avgöra vilken hastighet man får hålla på en väg, oavsett vad som står på vägskyltarna?

Det finns i Sverige sedan länge en klar uppdelning av ansvaret:

Naturvårdsverket har fått ett bemyndigande att avgöra jaktmedels lämplighet. För målskjutningsvapen är det skytterörelsens reglementen som avgör om ett vapen är lämpligt eller inte. Det Polismyndigheten ska avgöra är om personen ifråga är lämplig eller inte.

Naturvårdsverkets regler för manuellt repeterande kulgevär är att de ska ha minst 45 cm piplängd och vara avsedda att anläggas mot axeln. Det finns liknande regler för halvautomatiska vapen. Dessutom finns det regler för hur många patroner man får ha i magasin och lopp.

AR-15-målet handlade om en principfråga: om det var Polismyndigheten som skulle få bestämma vilket typ av idrottsskytte vi får ha i landet. Domstolen var mycket kortfattad i sin dom: Polismyndigheten ska inte bestämma över idrotten.

Tikka T3-fallet handlar om huruvida Polismyndigheten godtyckligt får hitta på regler om vilka jaktvapen vi får ha.

Sveriges Vapenägares Förbund (SVF) verkar för en vettig och seriös vapenlagstiftning. Att få inneha skjutvapen är ett förtroende från samhället och ingen rättighet.

Ragnar Skanåker

Olympisk Guldmedaljör och ordförande i SVF

Annons
Annons
Annons
Annons