Svettig vecka för debattredaktören

Kristianstad Artikeln publicerades

”Det är svårt att få sin insändare publicerad.” Ja, det har varit ett extremt tryck på insändarsidorna. Men det är väl inget dåligt?

”Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla de övriga formerna som prövats genom tiderna.”

Winston Churchill, brittisk premiärminister och nobelpristagare i litteratur, kunde konsten att formulera sig slagkraftigt och citeras därför flitigt.

Vi som jobbar med journalistik tycker om demokrati. Vi är också mycket glada i yttrandefrihet och pressfrihet. Det går liksom hand i hand. God journalistik kan gynna demokratin. Det motsatta, där den fria pressen stryps, kan vi studera runt om i världen. Till och med i länder där vi inte kunde föreställa oss att det kunde ske.

I veckan var det en Kaj som ringde in till Ring P1 och klagade på Kristianstadsbladet. Det var enligt Kaj nämligen svårt att få sin insändare publicerad. Jag har verkligen ingen aning om vad denne Kaj skrivit om, vad han ville förmedla eller om det var publicerbart överhuvudtaget, men Kaj kan ha en poäng.

Trycket på Kristianstadsbladets insändarsidor är extremt stort, vilket gläder oss något oerhört. Men det tål dessutom att påpekas att det inte är någon absolut rättighet att bli publicerad. Det sker ett urval. Det ingår i redaktörskapet att göra det.

Vi har under många år hållit fast vid ett stort utrymme för insändare och debattartiklar och lagt ner förhållandevis mycket jobb på dem. Så här i efterhand kan vi konstatera att vi förmodligen kunde lagt ner ännu mycket mer jobb på dem. Så bra läsning är det. Allra roligast är det när helt vanliga privatpersoner vill bli publicerade. I kombination med att det går att ringa in till jourhavande reporter gör att det normalt finns olika sätt att komma till tals i Kristianstadsbladet.

Men vi kan ändå konstatera att Kaj har lite rätt. Det har varit knepigt att få sin insändare publicerad, men beror inte på att Kristianstadsbladet upplåter litet utrymme, det beror på trycket. Dessutom har vi låtit publicera ännu fler insändare i våra digitala kanaler.

Valveckan har Kristianstadsbladet haft 18 sidor insändare och debatt. 18 sidor. Jag kan säga att redaktören haft att göra.

Inför valet har Kristianstadsbladets journalister skrivit hundratals artiklar om vad de olika partierna ville inför valet 2014, och vad det blev av löftena, och vad de vill göra i framtiden.

Under söndagen är det vi väljare som har den viktiga uppgiften att ta oss till vallokalen och göra vår medborgerliga plikt. Att rösta.

Det är 36 år sedan jag röstade första gången. Det var i skolan i Färlöv. Under söndagen klistrar jag igen valkuverten i skolan i Arkelstorp. Det känns fortfarande lika högtidligt.

Hos oss jobbar 25 journalister under valdagen, från tidig valsöndagsmorgon till nästan tidig måndagsmorgon, med att berätta om hur det går i de olika valen.

Följ oss på kristianstadsbladet.se.

Trevlig valhelg!