”Tala är silver, tiga är guld”

Debatt Artikeln publicerades

Replik till regionrådet Patrik Jönssons debattinlägg om att stoppa salafismen, den 6 juli 2018.

Låt mig inleda och understryka följande. Varje form av extremism som riktar hot eller våld mot oliktänkande är avskyvärd. Att du gör dig till förespråkare för omtanken om den renodlade svenskheten tycks inte oroa dig. Som SD-politiker företräder du i allra högsta grad en gruppering av människor som vill särskilja människor utifrån ras och religion. Detta är inget försvar av radikal salafism, Patrik, utan mer ett påpekande om att ditt eget parti är ytters behjälpliga i pådrivandet av unga sunnimuslimers radikalisering, genom ert avståndstagande i bemötandet av deras religion. Hat föder hat. Dessutom tar du till med ord som undfallenhet och flathet gällande den nuvarande rådande demokratiska ordningen.

Du efterfrågar rakryggade politiker, som om SD:s politiker skulle stå för detta. Hur var det nu med samerna? Hur var det där med SD:s folkvalda politiker som med järnrör i högsta hugg och tillmälen som hora, attackerade invandrare i vår huvudstad? Var det inte ett undfallande och en flat gest att låta dessa representanter sitta kvar i er riksdagsgrupp? Hur är det med alla mejl och påstående som sänts kors tvärs av era folkvalda företrädare, där man hyllat krafter som företräder extremism? Tala är silver, tiga guld.

Du skriver att barn till salafister inte får leka med svenska barn. Jag förmodar att barn till svenska nazister inte får leka med judiska barn. Eller vissa svenska föräldrars barn med muslimska barn. Om någon i det här landet försöker agera politisk fejkad moralpolis för demokratin, så är det just SD. Ett engagemang som tycks tendera till att vilja ta överhand över den egna självbilden. Det är illa nog med tanke på vart den politiska värdegrunden ni förespråkar, framledes kan leda till.

Som om inte detta var nog, skriver du om helt vanliga muslimer som hotas till omvändelse. Inte för att jag vet vad du menar med helt vanliga muslimer. Eftersom muslimer sett ur ert perspektiv inte skall respekteras utifrån just sin tro.

Din kunskap om Islam som religion tycks vara dåligt underbyggd. Men låt oss bena ut en del begrepp. Det finns två huvudgrupper av muslimer. Sunnimuslimer och shiamuslimer. Dessa grupper skiljer sig åt gällande trosuppfattning. Bägge grupperna anser sig vara rättmätiga troende muslimer. Det är särskilt inom sunni du finner extremistiska grupper såsom al Qaida, IS, Boko Haram och al Shabaab, dessa är att betrakta som salafistiska. Shiamuslimerna står utanför dessa grupper, eftersom de av sunnimuslimerna betraktas som otrogna. Saudiarabien och Irans konflikt handlar om osämjan mellan sunni och shia, vilket båda sidor försöker dra fördelar av. En konflikt som befolkningen i Jemen idag får betala ett högt pris för. En salafist vill se ett kalifat i likhet med den tanke Islamiska staten har.

Nu är det så, att svensk säkerhetspolis har kartlagt och har en god överblick av islamitiska grupper av salafistisk karaktär, som skulle kunna utgöra ett hot mot vårt samhälle. Men det som bekymrar mig allra mest, är att du framställer ditt parti som ett försenat korståg för svenskheten, i en värld som insett det orimliga i att låta nationalister föra kampen mot den radikala världsterrorismen, oavsett dess ideologiska ursprung.

Per af Forselles