Tidsbrist gör att fler unga får antidepressiva

Psykisk ohälsa Artikeln publicerades
Väntan på hjälp kan bli lång.
Foto: isabell Höjman/TT
Väntan på hjälp kan bli lång.

Personalen inom psykiatrin i Region Skåne går på knäna. Medarbetare larmar om att de inte längre kan tillgodose patienternas behov av vård. Barn och unga med depression och ångest kan få vänta i mer än ett och ett halvt år på behandling, skriver företrädare för Miljöpartiet.

Situationen är på många sätt akut. Därför reagerar Miljöpartiet med bestörtning på den budget som den styrande Alliansen drivit igenom i Region Skåne. Genom att bland annat fördubbla effektiviseringskravet och helt skrota den extra ersättning som verksamheterna får för att kompensera för en växande och åldrande befolkning och därmed fler patienter tvingas psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden att spara 100 miljoner kronor.

Det är 100 miljoner kronor som riskerar att få köerna att växa och väntetiderna att bli ännu längre. Stressen bland medarbetarna kommer öka och trycket bli ännu högre.

... personalen inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne slår larm om att de tvingas medicinera barn i allt yngre åldrar med antidepressiva mediciner ...

Situationen är idag så ansträngd att personalen inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne slår larm om att de tvingas medicinera barn i allt yngre åldrar med antidepressiva mediciner, trots att forskningen talar emot, för att alternativet att inte göra någonting i väntan på samtalsterapi är ännu värre.

Det är ett svek mot de här barnen som borde få alla politiker – oavsett partifärg – att lägga stridsyxan åt sidan och tillsammans skapa förutsättningarna för en psykiatri som fungerar på riktigt.

Svaret vi fått från alliansstyret är att vården ska ske betydligt billigare och smartare.

Men tyvärr är det inte vad vi hör från Alliansstyret. Vi i Miljöpartiet har gång på gång påpekat det orimliga i att höja effektiviseringskraven och lägga dolda besparingar på en verksamhet som redan går på knäna. Svaret vi fått från alliansstyret är att vården ska ske betydligt billigare och smartare.

Betydligt billigare – ja, det är faktiskt vad Alliansen svarade oss.

Är det verkligen vad psykiatrin behöver just nu?

Miljöpartiet presenterade i vårt budgetförslag en rad satsningar för att motverka den psykiska ohälsan. 32 miljoner kronor mer till barn- och ungdomspsykiatrin. Extra resurser till ungdomsmottagningarna. Ett stärkt samarbete mellan Region Skåne och elevhälsan. Krav på minst en psykolog på varje vårdcentral. Fler unga vuxna-mottagningar. Bland annat.

I mitten av juni slöt den rödgröna regeringen avtal med SKL om satsningar på psykiatrin i Sverige på drygt 1,7 miljarder kronor. 154 miljoner tillfaller Region Skåne och de skånska kommunerna för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, öka öppettiderna på ungdomsmottagningarna och stärka arbetet mot den psykiska ohälsan.

Tänk om även Alliansstyret i Region Skåne kunde tillskjuta mer resurser och satsa på psykiatrin. Då skulle arbetet kunna ske på en ännu bredare front för vända utvecklingen och korta köerna.

Mätta Ivarsson (MP)

gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne

FREDRIK HANELL (MP)

ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.