Två miljarder mindre till miljö och klimat

Debatt Artikeln publicerades

Riksdagens budgetomröstning slutade med att Moderaternas och Kristdemokraternas reservation vann. Detta innebär att anslagen till naturvård, miljö och klimat minskas med 2,1 miljarder jämfört med övergångsregeringens förslag. Det är då märkligt att få läsa i Elisabeth Svantessons och Maria Malmer Stenergards insändare 15 december: ”Satsningar på miljö och klimat. Under de kommande åren lägger vi pengar på miljö- och klimatsatsningar som fungerar.”

Verkligheten är tyvärr att den nya budgeten innebär en katastrofal nedskärning när det gäller naturvård, miljö och klimat. Anslagen till skydd av värdefull natur halveras. Detta innebär att markägare riskerar att få vänta oacceptabelt länge på ersättning i samband med bildande av reservat. Minskade anslag kan enligt Naturvårdsverket medföra en halvering av anslagen för skydd och skötsel av naturområden. De befintliga reservaten kommer att växa igen när det inte finns pengar till skötseln. Följden blir att värdefulla arter försvinner och att de som besöker reservaten blir besvikna. Naturvårdsverkets budget minskar från 6,5 miljarder kronor i år till 3,8 miljarder för 2019. Skogsstyrelsens anslag för inventering av skyddsvärda nyckelbiotoper i skogen avskaffas samtidigt.

Anslagen till klimatinvesteringar och för t ex installation av solceller minskas samtidigt kraftigt. M vill skära ned med 53 procent och Kd med 62 procent. Man vill också avskaffa flygskatten och minska andra skatter på miljö och energi, samtidigt som man ökar subventionerna av jordbrukets dieselanvändning. Den nya budgeten innebär alltså inte en satsning utan tvärtom en kraftig försämring av det svenska naturvårds- och klimatarbetet.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.