Tystnadskulturen – ingen nyhet för oss i Skåne

Debatt Artikeln publicerades
Jörgen Svensson, chefredaktör Kristianstadsbladet.
Jörgen Svensson, chefredaktör Kristianstadsbladet.

Sveriges Televisions Uppdrag Granskning berättade i onsdagens program om en utbredd tystnadskultur inom Region Skåne. En historia väl värd att berätta, men ingen nyhet för oss som bedriver redaktionell verksamhet i Skåne.

Den relativt nytillträdde regiondirektören Alf Jönsson säger sig inte att känna igen bilden av en tystnadskultur, alltså en kultur inom Region Skåne där anställda inte vågar berätta om missförhållanden, där det verkar vara viktigare för tjänstemännen att allvarliga fel i verksamheten inte kommer till allmänhetens kännedom än att felen rättas till. Det är ungefär lika trovärdigt som om jag skulle säga att jag inte känner igen bilden av att tidningen inte alltid distribueras i tid på morgonen.

Klart att Alf Jönsson vet hur illa det är. Åtminstone borde han veta. Det är visserligen inte han som skapat det här monstret, det utvecklade den förre regiondirektören Jonas Rastad, som fick sparken under uppmärksammade former.

Rastad skapade inte en tystnadskultur, han fick till en veritabel räddhetskultur, där läkare, sjuksköterskor och vårdare inte vågar uttala sig om minsta förkylning utan att kommunikatörer och kommunikationschefer givit klartecken. Patienter som hör av sig till sin morgontidning för att berätta om en felbehandling eller snuskiga toaletter får inte ta emot besök av en reporter eller fotograf utan skriftligt godkännande. Allt under förevändning att patientsekretessen värnas.

Parodin blev total inför det senaste valet. Politiker, ytterst ansvariga för hela den gigantiska apparaten i Region Skåne, bjöd in till CSK i Kristianstad där inbjudna ministrar av lätt insedda skäl ville visa upp sig. Det skulle de inte ha gjort. Skriftligt tillstånd saknades.

Det var, och är, en bisarr situation. Som om själva verksamheten finns till för verksamheten och inte för patienterna, för oss skånska skattebetalare.

För ett år sedan avslöjade Kristianstadsbladet regionreporter Clifford Johansen hur regionen vägrade berätta vilka vårdcentraler som inte höll måttet. Innehållet i en rapport var sekretessbelagd, vilket är en allt vanligare åtgärd i offentlig förvaltning. Att sekretessbelägga är en enkel åtgärd för att slippa berätta. I samband med denna affär, där Clifford efter några olika turer till slut fick ut handlingarna, fick vi till ett möte med regiondirektören Alf Jönsson och den nye kommunikationsdirektören Anna Jarleman. Båda bedyrade dyrt och heligt att öppenhet var deras ledstjärna.

Vi tror dem. Men de har att jobba med.

Tidningsbärarnas problem med att distribuera tidningen i tid på morgonen fortsätter, men i mindre omfattning. Vi tar varje reklamation på stort allvar och våra krismöten med Tidningsbärarna fortsätter.

Trevlig helg!