Utred fler lösningar innan hållplatser tas bort

Debatt

Skånetrafikens utredare, Kirsten Wretstrand, vill satsa på landsbygden genom att ta bort busshållplatser på just landsbygden.

Skåneexpressens linje 3 och 4 som går mellan Kristianstad och Simrishamn respektive Ystad, är hållplatser i Degeberga, Olseröd, Maglehem med flera hotade av att tas bort. Färre stopp skulle göra resan snabbare.

För att vinna tid, utan att minska antalet hållplatser, föreslår jag att linjebussar får företräde vid trafikljus. Buss som kommer från Snapphanevägen och svänger till Södra Kaserngatan ska alltid få grön pil, inte behöva vänta på mötande trafik. Finns säkert fler liknade ställen i alla berörda städer.

Vidare kan hållplatserna; Trafikplats Vilan och Vä E22 göras om till Request stop. Arrangemang med signal från busskuren om någon vill åka med. Om ingen vill av eller på bussen, kör bussen förbi på motorvägen. Detta är en beprövad metod i många länder.

Ovanstående och säkert fler sätt att satsa på landsbygden, och korta restiden måste utredas innan den Orwell-metod som Skånetrafikens utredare föreslår, vinner tillämpning.

Åke Nyholm

Everöd

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.