Vad har kommunen för människosyn?

Kommunekonomi Artikeln publicerades
Yoga.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Yoga.

Kommentarer till besparingsförslaget som lyfts fram av förvaltningen i Bromölla kommun.

Bakgrund: Det saknas 20 miljoner för att driva verksamheten, som den är idag.

När man läser exempel på 60 möjliga besparingsförslag, så tror man att det är 1:a april det vill säga ett skämt.

Ett huvudlöst exempel, av flera, är att om Drejarens dagcentral stängs, så blir besparingen en miljon kronor. Detta förslag har lagts fram, hör och häpna, inom Stöd och omsorg. Dom skriver samtidigt att ”Det kan öka isoleringen och minska tryggheten hos dom äldre”. Ändå väljer man att lägga ett sådant förslag. Detta visar vilken otrolig människosyn dessa tjänstemän har inom en förvaltning, där man istället skall stötta och öka tryggheten för dom äldre.

Ett annat huvudlöst besparingsförslag är att lägga ner Musikskolan med en besparing på tre miljoner. Vad blir konsekvenserna av att 200 barn mister sin fritidssysselsättning musik, som dom har glädje av hela livet?

Vilken otrolig nedvärderande syn man, som arbetsgivare inom kommunförvaltningen, har på sin personal genom att lägga besparingsförslag som att: Ta bort bidrag för hälsofrämjande insatser för personalen 1,1 miljon. Ta bort friskhetsbidraget 618 000 kr.

Ta bort bidrag till personalkaffe 160 000 kr. Ta bort julgåvan 125 000 kr.

Ta bort pedagogiska luncher 400 000 kr.

Listan kan göras lång på dessa huvudlösa besparingsförslag.

Det måste också göras en ordentlig konsekvensanalys av varje besparingsförslag.

Lösning: Höj skatten med en procent. Detta ökar intäkterna med 26 milj.

Kommentar: Jag förstår inte varför det är en helig ko att höja skatten. Genomförs dessa besparingsförslag, så tar man bort mycket glädje, trygghet och sysselsättning för många kommuninvånare.

Vem vill flytta till en kommun med denna inställning till invånarna????

Lars-Göran Nilsson

Kommuninvånare sedan 1972

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.