Våga prova miljögrilla vegetariskt och bryt ovanan att äta kött

Debatt ,
Grilla mer grönsaker i sommar, tycker insändarskribenten.
Foto:Jurek Holzer / SvD / TT
Grilla mer grönsaker i sommar, tycker insändarskribenten.

Ljuset, solen och värmen sveper äntligen in och nu tas grillarna fram. Det ska vara gott – inte bara för smaklökarna.

Våga välja växtbaserat för klimatets, hälsans och djurens skull.

Trots ett ökande intresse för vegetarisk mat både ur miljö- och hälsoperspektiv förbrukas mer kött i Sverige än någonsin tidigare - 87,7 kilo slaktvikt per person och år, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Det ska jämföras med 60 kilo 1990. Konsekvenserna är allvarliga.

Vår planet plågas svårt av en galopperande miljö- och klimatkris. Efter tre år av värmerekord, blev även 2016 det varmaste året hittills. Första maj 2017 uppmätte NASA nivån av koldioxid i atmosfären till över 405 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof. NASA varnar för översvämningar, torka, stormar och skogsbränder, om temperaturen tillåts fortsätta att stiga.

Biffarna på grillen orsakar att enorma mängder växthusgaser pumpas ut i atmosfären i form av metan från kornas magar, dikväveoxid från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som omvandlats till betesmarker och foderodlingar. Djurhållningen står globalt för 14,5 procent av växthusgasutsläppen, enligt FN. Vilket är ungefär lika mycket som alla bilar, båtar, flyg och resten av hela transportnäringen står för.

Biffen på grillen och annat rött kött och processat kött ökar markant risken för tjock- och ändtarmscancer enlig Världshälsoorganisationen WHO. Cancerfonden i Sverige hänvisar till WHOs europeiska kodex mot cancer. I den står det bland annat: ”Ät mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt” och ”undvik processat kött, begränsa intaget av rött kött och livsmedel med hög salthalt”.

Biffen på grillen var tidigare en del av en levande ko med samma förmåga som du att känna kärlek, tillit och rädsla. Men samhällets köttnorm får oss att blunda för hennes lidande och död.

Tyvärr har regeringen ännu inte satsat en krona på att uppmuntra vegonormen i samhället och vid grillen. De bör skärpa sig och visa ledarskap. Viktigast är införande av en köttskatt kombinerat med sänkt moms på miljövänliga vegetabilier. Det ska löna sig att välja rätt maträtt.

Vi uppmanar dig som älskar att grilla: Testa bönburgare. Det är en vegetarisk grillklassiker. Tricket är att få till den riktigt saftig och smakrik och att den håller ihop på grillen. Internet flödar över av recept. Bon appétit!

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.