Annons

Vanligt väder skildras som extremt

Nyhetsmedier kallar vanliga kallfronter för rysskyla. Värme från söder kallas Saharahetta.
Publicerad 22 juni 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vinter. Arkivbild.
Vinter. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren

Högtryck vintertid blir rekordkyla. Sommartid blir de rekordvärme. En torr månad är rekordtorka, och en regnig är rekordnederbörd.

Den schweiziske meteorologen Jörg Kachelmann driver med nyhetsmediers överdrivna artiklar om olika väder (Leipziger Volkszeitung 8 juni). Tyska och svenska medier överdriver särskilt mycket.

Annons

Det är historielöst. De som är gamla nog vet att allt har hänt förr: vi har upplevt särskilt varmt, kallt, torrt, blött, blåsigt och lugnt väder tidigare.

Men inte bara ålder och erfarenhet påverkar hur vi uppfattar väder. Kachelmann menar också att elever inte får lära sig tillräckligt med naturvetenskap för att kunna sakligt bedöma vädret. Det gäller även många politiker.

Han klandrar skolans möjligheter att välja bort svåra ämnen som t. ex. fysik, kemi, biologi, geografi, historia och matematik.

Utan förklarande fakta och historisk tillbakablick uppfattar yngre generationer naturliga fenomen som ovanliga, ser sig som hjälplösa offer för dem eller tror att de själva har orsakat dem.

Den kalla Lilla Istiden glöms bort. Enkla fakta som att det blir kallare med högre höjd och varmare längre söderut tolkas som mänsklig påverkan. Tillfälligt väder förväxlas med klimat över längre tid.

På detta byggs sedan officiell klimatpolitik med skatter som straff för att vi påstås leva fel – och för att staten skall kunna finansiera allt fler äldre, yngre och nytillkomna i samhället.

Tege Tornvall

Annons
Annons
Annons
Annons