Var glada för att våra militära vänner vill träna i närområdet

Försvar Artikeln publicerades
Baltops 2018 hölls i Litauen med 18 000 soldater från 19 länder.
Foto: Mindaugas Kulbis
Baltops 2018 hölls i Litauen med 18 000 soldater från 19 länder.

Vore det bättre om ledningen för militärövningen Baltops 2019 kunde visa upp en miljökonsekvensbeskrivning, undrar Svend E Pedersen, apropå insändaren ”Militär storövning utan klimatskam”.

Replik på ”Militär storövning utan klimatskam” i Kristianstadsbladet (8/6). Maglehem är höjden av lantlig ortsidyll på den skånska landsbygden, utan störande genomfartstrafik, rykande fabriksskorstenar och blinkande vindgeneratorer. Som mest störs miljön av böndernas gödsling av åkermarkerna med restprodukterna, ko –och svinskit. Detta kan knappast kallas klimatskam, som Kerstin Dahlberg och Eva Ekelöf skriver, även om det är mindre väldoftande än vägrenens härliga blomsterprakt i midsommartid.

Sverige är, som övriga skandinaviska länder, ett litet land. För att kunna behålla vår suveränitet måste vi lita på att våra vänner med kraftfullare militära resurser kommer oss till undsättning, om vi hamnar i ett nödläge, som kräver en helt annan militär kapacitet än vad Sverige i dag har tillgång till. Menar kanske Kerstin D. och Eva E. att nämnda militärövning, Baltops 2019, vore bättre om ledningen för densamma kunde framvisa den miljökonsekvensbeskrivning ni efterfrågar. Jag tror knappast, Ryssland med sin i dag enorma militära överkapacitet, blir det minsta oroliga över några rejäla Natoövningar eller ens bryr sig om Sveriges miljölagstiftning. Bäst vore naturligtvis att vi varit medlemmar i Nato.

Våra förtroendevalda såväl som en stor del av oss alla har i många år varit naiva, sedan kommunistregimen i Sovjetunionen krackelerade och Berlinmuren föll. Sverige och många andra länder lät sina försvarssystem förfalla, då man ansåg Ryssland var stukat så pass att något hot icke var att vänta från den sidan. Våra förtroendevalda i riksdagen såg möjligheter att spara på vår militära status, så vårt militäre försvar har förfallit till nära defileringsmarschens slutpunkt. Vi har i vårt närområde en klok, före detta general, Bo Pellnäs, som i sina krönikor i Kristianstadsbladet, under många år slutade sin krönika med ”Förövrigt anser jag att Gotland måste försvaras”.

Det tog tid men så småningom förstod även Sveriges riksdag, att icke bara Gotland, utan hela Sverige måste ha ett ändamålsenligt försvar och återinförande av värnplikten. Putins Ryssland med sina grova och brutala provokationer mot Sverige och andra länder har all anledning att vara försiktigare, om man tänker försöka sig med samma interventionsmanöver mot Sverige som de genomförde mot Ukraina, då Krim införlivades med Ryssland. Eller skulle ni två stå på er för att undvika klimatskammen, och ställa er på stranden söder om Maglehem, hållande en gemensam skylt med texten ” Vi ger oss”? Ni har sett vad den ryska ”hjälpen” i Syrien har åstadkommit. Var glada för våra vänner vill träna lite i vårt närområde, även om er nattsömn kan komma att störas vissa nätter.

Svend E. Pedersen

Åhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.