Annons

Var hamnar dina lunchpengar?

Ät svenskt! uppmanar Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne. Kortare transportsträckor och fler jobb är några av fördelarna med närproducerat. Idag får till och med staten ut mer av kakan än lantbrukaren själv.
Livsmedel • Publicerad 23 februari 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ratchkegården är en av många gårdsbutiker i trakten.
Ratchkegården är en av många gårdsbutiker i trakten.

Efter den extremt torra och varma sommaren 2018 upplevde vi som arbetar inom de gröna näringarna ett stort stöd ute i samhället. Många valde att köpa svenskt, väl medvetna om de utmaningar lantbruket står inför med ett totalt inkomstbortfall på minst tio miljarder kronor.

Det stora stödet från Sveriges konsumenter var mycket glädjande och vi är tacksamma. Men jag vill också påminna om att svenskt lantbruk är fortsatt under press. Även om regnet kom till slut så sitter effekterna av torkan i. Jag skulle därför vilja uppmana dig som bryr dig att fortsätta köpa mat producerad i Sverige och fråga efter svensk råvara när du äter ute.

”Men när du köper svensk mat går en större del av kronan till en svensk bonde.”
Annons

Det gör nämligen stor skillnad när du väljer svenskt vid hyllan i din mataffär eller från menyn på lunchrestaurangen. Vid EU-inträdet 1995 gick 17 öre av varje krona i en svensk konsuments matbudget till en svensk lantbrukare. Enligt rapporten ”Vem får vad 2018” har den andelen nu sjunkit till blott 9 öre. Det är till och med mindre än de 11 öre per matkrona som går till staten i moms. Den främsta anledningen till att andelen minskar är att importen ökar.

Men när du köper svensk mat går en större del av kronan till en svensk bonde. Om du vill ha kvar svenskt jordbruk imorgon så måste du handla nu och handla svenskt.

Hans Ramel, LRF Skåne.
Hans Ramel, LRF Skåne.

När du köper inhemska råvaror bidrar du till att vi kan ha kvar ett svenskt lantbruk även i framtiden. Vi har strikta djurskyddslagar, vi använder minst antibiotika i vår djurhållning och våra grisar får ha knorren kvar. Vi har stränga miljöregler och använder modern teknik som ser till att vår miljöpåverkan är så liten som möjligt. Om du handlar svenskt kan du dessutom enkelt ta reda på information om hur maten producerats och vilka lagar och regler som gäller. Ett livskraftigt svenskt lantbruk är även bra ur beredskaps- och försörjningssynpunkt om det skulle uppstå en kris.

”Till dig som köper kikärtor, ris och goji-bär: Har du testat minst lika läckra och nyttiga gråärter, matvete och svarta vinbär?”
Ratchkegården.
Ratchkegården.Foto: Annica Jönsson

Vad kan du som konsument göra? Enkelt, köp svenskt både i butik och på restaurang. Besök gärna gårdsbutiker i ditt närområde, utforska lokala smaker. Med en kontinental livsstil kommer globala matvanor och globala matvaror. Till dig som köper kikärtor, ris och goji-bär: Har du testat minst lika läckra och nyttiga gråärter, matvete och svarta vinbär? De har transporterats kortare sträckor och skapat jobb och skatteintäkter här.

Så håll utkik efter den blågula märkningen ”Från Sverige” i butiken. Låt mer av varje matkrona gå till bonden. Det tjänar vi alla på i slutändan.

Hans Ramel

ordförande LRF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons