Varför behöver vi skjuta djur överhuvudtaget?

Debatt Artikeln publicerades

Replik till Lisa Eliassons debattinlägg den 3 december 2018 om jakt.

Varg eller räv?
Foto: Kerstin Frodig
Varg eller räv?

Samma argument hela tiden för att man ska få skjuta djur. Gå ut i skog och mark för att få naturupplevelse kan man göra utan att döda djur. Djur- och naturkunskap kan du också få utan skjutvapen i handen. Ekologiskt kött finns att köpa.

Nu till själva jakten.

Troféjakt. Jägare som inte nöjer sig med att gå i våra marker för att döda djur åker istället, för dyra pengar, till till exempel afrikanska länder för att få skjuta stora djur och hänga upp på väggen. Vilken moral och etik finns det bakom detta beteende av så kallade utbildade jägare. Naturupplevelse? Respekt för levande varelser?

Så kallad Godsjakt. Uppfödda fåglar till exempel fasaner, gräsänder planteras ut bara för att skjutas till döds.

Så har vi dessa beteende, i ett urval, inom den påstådda väl utbildade jägargruppen;

• Fyra personer i Västmanland har anhållits på sannolika skäl misstänkta för jaktbrott. Brotten består i ett illegalt dödande av varg, lodjur och kungsörn. Brotten ska ha ägt rum från den 1 januari 2014 till och med den 26 oktober 2018.

• Misstänkt brott i samband med björnjakt – illegal jakt –grovt jaktbrott. Augusti 2018. Enligt den förundersökning som pågår ska jägare från Ragunda kommun i Jämtland med bil förföljt en björn in i Västernorrlands län där den sköts i Sollefteå kommun.

Sedan har vi dessa beteenden inom den väl utbildade jägargruppen;

Jägaren i Eskilstuna skulle skjuta ett vildsvin – men tog fel. Sköt en ko av misstag. Phu! Där hade vi tur att det inte var en människa.

16 augusti 2018. En jägare sköt en varg. Han trodde det var en räv. Vilken tur att det inte var en människa utan skjutvapen, som var ute i skog och mark och njöt av naturen och strök med på kuppen.

En man i 70-årsåldern står åtalad för att ha skjutit en varg i Sjundareviret, söder om Södertälje. Mannen hävdar att han ville skydda sin hund, men enligt åklagare handlar det om jaktbrott. Åklagaren gör också en poäng av att mannen snart efter att han dödat vargen skickade ett sms till en granne med texten "The target is eliminated", fritt översatt "målet har eliminerats". Mannens försvarsadvokat förklarar sms:et som "ett skämt".

Fler exempel på aktiviteter som absolut visar att jakt är ett grymt sätt att umgås i och med djur och natur och som inte är berättigat.

Vet ni vad ett ”Grytanlagsprov” är för något?

Jo, det görs vid ett konstgryt med en grävling bakom galler. Alltså grävlingar som hålls i fångenskap enbart för att träna hundarna för grytjakt. Hur tror ni, läsare, hur grävlingarna mår? ”Grytanlagsprovet innebär naturligtvis ett väldigt lidande psykiskt och fysiskt för grävlingarna.

Varför behöver vi skjuta grävlingar? Varför behöver vi skjuta rävar? Varför ska vi skjuta varg? Varför behöver vi skjuta djur överhuvudtaget?

Nu har myndigheterna bestämt att vi har för många älgar och då måste dessa skjutas av för att skogen är i fara. Plantera istället med mångfald, så att ett skogsbruk inte blir så sårbart. Då kan vi leva tillsammans, istället för jägare och byte.

Kerstin Frodig

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.