Värna välfärden medan tid finns

Debatt Artikeln publicerades

Gång, på gång, på gång, blir vi upplysta om hur ruttet skol-och välfärdssystem vi har 2018. Detta efter den hysteriska privatiseringsvågen som rullat sig större och större sedan 1990-talet.

Nu senast i programmet "Kalla Fakta " på TV4 ( vecka 6) . Om hur en privat entreprenör, Raja Thorén, vd och ensam ägare i Thoréngruppen, lämnar in ett sockrat anbud på SFI-undervisning, som lovar små klasser och 2 lärare i varje klass, avancerad datorundervisning etcetera. Han har utbildningsföretag runt om på många platser i Sverige och tar ut mångmiljonvinster.

Detta kan han göra på bekostnad av ivriga invandrare som snabbt vill lära sig vårt språk . De blir grundlurade och förlorar viktiga år för att kunna bli integrerade och få ett jobb. Cirka 1/3 är behöriga lärare, men genomströmningen är snabb, på grund av usla arbetsvillkor, så siffran kan bli sämre. " Kalla Faktas " journalist ( med dold kamera ) fick jobb direkt och fick själv ta hand om 60 elever efter några dagar i tjänst. De har inga läroböcker! utan lärarna ska kopiera fram utbildningsmaterial till varje lektion. Ofta fungerar inte de alltför få kopieringsmaskinerna, då får lärarna återanvända gammalt material.

Datorerna som var utlovade, fick 8–10 elever dela på från början. Sedan fick de, efter påtryckning, några till och då var de 4–5 på varje dator!

Tänk att Alliansen och SD värnar så starkt för privatintresset, så att sådana girigbukar ska kunna få vara kvar i våra offentliga verksamheter.

Detta är ett exempel, men det finns massor av samma utsugare inom den vanliga skolan och välfärden. Det går inte att ha fullgod kontroll överallt, så bara ett fåtal blir avslöjade.

Den rödgröna regeringen lägger nu fram förslag, som siktar på att få bort de värsta avarterna genom att begränsa vinstuttaget. Men det kommer högersidan att rösta ner i riksdagen! Förhoppningsvis blir det då en valfråga i höstens val.

Så alla ni som vacklar mellan höger och vänster, tänk efter om ni verkligen vill att många miljoner som rätteligen skulle gått direkt till våra elever i skolan eller övrig välfärd, i stället går till riskkapitalister eller skojare.

För vinner Alliansen och SD så kommer privatiseringarna att accelerera och ännu mera av vårt gemensamma kapital försvinna ut dit vi inte har någon kontroll.

Så detta är ett mycket viktigt ställningstagande ! Vi måste värna om vår välfärd medan tid är.

Eiva Bengtsson

Önnestad