Vassa välslipade skåningar

Debatt Artikeln publicerades

Eiva Bengtsson (S) skriver i ett inlägg, (10/4) att SD-väljarna inte är de vassaste knivarna i lådan. Det blev många kommentarer till artikeln och i skrivande stund är 94 procent av läsarna ”arga” över innehållet.

Även av nätkommentarerna att döma, vill jag påstå att inlägget inte gick hem hos särskilt många. Givetvis ska inte hela det socialdemokratiska partiet lastas för ett inlägg som på sina ställen är minst sagt olyckligt formulerad.

Det är förstås beklagligtatt Bengtsson upplever Sverigedemokraternas väljare, men även skåningar generellt, som obegåvade. Personligen tycker att jag skåningar överlag, och våra väljare i synnerhet, är mycket frispråkiga, öppenhjärtliga och intelligenta.

Att vara öppen med vad man känner, tycker och tror är i grunden något positivt, även om åsikterna kan anses mindre ”politiskt korrekta”. Jag tror det är värre om man säger en sak utåt men egentligen tycker något annat.

På det sättet är faktiskt Bengtsson också en sann skåning, då hon ur sitt perspektiv är minst sagt öppenhjärtlig med vad hon tycker.

Det är förstås enkelt att uppfatta Bengtssons inlägg som ett slags självmål, men jag tror det är mer konstruktivt att försöka se kärnpunkten i det hon vill ge uttryck för.

När jag valde attengagera mig i Sverigedemokraterna använde jag precis samma tankesätt. Många gräsrötter och väljare till SD kan förstås uttrycka sig olyckligt, även om andemeningen i grunden adresserar reella och legitima frågeställningar. På samma sätt får jag försöka se det Bengtsson vill säga med sitt inlägg.

Spontant ställer jag mig frågan var Bengtsson har fått sin uppfattning ifrån och vad den bygger på. Jag vet att det förekommer ABF-kurser och andra fackliga utbildningar med syfte att svartmåla SD.

Jag vet även att det förekommer riktad opinionsbildning gentemot oss både inom Socialdemokraterna som ungdomsförbundet SSU. Är det från detta håll bilden av inskränkta och ointelligenta skåningar kommer?

Bengtsson tror inte heller att många vill ha den typen av ledare som jag själv kanske får anses vara – jag är ordförande i SDU Syd.

Det är förstås en fråga som var och en får ta ställning till, men jag kan lova att jag, precis som många andra engagerade sverigedemokrater, i första hand försöker lyssna och förstå det människor ger uttryck för.

Där är såklart inte Bengtsson något undantag, tvärtom är hon mer än välkommen att ta kontakt med mig eller någon partikamrat för ett förutsättningslöst samtal.

Sen vill jag bara tillägga att det främsta beviset på att det finns många vassa knivar i den skånska lådan, är att 69 procent av skåningarna gillar Sverigedemokraternas invandringspolitik, enligt en nyligen genomförd undersökning av Yougov.

Vi hoppas naturligtvis att dessa skåningar blir ännu vassare till nästa val och då röstar på oss, så att vi kan börja införa den invandringspolitik de uppenbarligen gillar.