Verkligheten visar att klimatångest är onödigt

Debatt ,

Inför det stora klimatmötet i Paris i december översköljs vi av klimatlarm och vittnesmål om klimatångest. Larmen baseras på datorsimuleringar om framtiden, men dessa har visats meningslösa av verkligheten.

1 Sedan 1997 noteras ingen global uppvärmning i de officiella mätserierna. Larmrapporterna om ”det varmaste året” och den ”varmaste månaden” gäller någon hundradels grad med mångdubbelt större felmarginal.

Inga riktiga forskare kallar det för rekord. De mätresultat som finns tyder inte på fortsatt långsiktig uppvärmning men i stället på avkylning, tvärtemot larmen.

2 Dessförinnan steg temperaturen en knapp grad på hundra år i omväxlande perioder av stigande och sjunkande temperatur, medan halten koldioxid ständigt ökade.

Det bevisar att koldioxid inte styr klimatet. Inga forskare har kunnat mäta någon verkan av koldioxid, varför den kan anses försumbar.

3 Koldioxid är växternas viktigaste näring. Med högre halt i luften har de blivit tåligare för torka, så att de vandrat in i öknarna.

Jorden har blivit 11 procent grönare på 30 år. Skog växer upp till 30 procent snabbare. Skördarna av spannmål har ökat med 42 procent på 20 år enligt FAO. Utsläppen av koldioxid har varit bra för mänskligheten, googla: koldioxid växt välgörande.

4 Enligt Världsbanken har den andel av världens befolkning, som lever i extrem fattigdom minskat från 37 procent 1990 till 9,6 procent 2015. De fossila bränslena har givit dem billig energi och de större skördarna billig mat. I-länderna har alltså ingen ”klimatskuld” till U-länderna.

Greenpeaces medgrundare Patrick Moore konstaterar att växter och djur har sugit åt sig koldioxid från luften och omvandlat den till mineraler som kalksten och stenkol. Halten i luften har minskat, så växterna fått andnöd. Om det får fortsätta, upphör allt liv. Han hävdar att vi ”räddar planeten” genom att berika atmosfären med koldioxid. 

Klimatpanelen IPCC har fullständigt fel: Varmare klimat är bra. Utsläppen är bra. Det är vad verkligheten visar.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.