Verkligheten visar att klimatångest är onödigt

Debatt ,

Inför det stora klimatmötet i Paris i december översköljs vi av klimatlarm och vittnesmål om klimatångest. Larmen baseras på datorsimuleringar om framtiden, men dessa har visats meningslösa av verkligheten.

1 Sedan 1997 noteras ingen global uppvärmning i de officiella mätserierna. Larmrapporterna om ”det varmaste året” och den ”varmaste månaden” gäller någon hundradels grad med mångdubbelt större felmarginal.

Inga riktiga forskare kallar det för rekord. De mätresultat som finns tyder inte på fortsatt långsiktig uppvärmning men i stället på avkylning, tvärtemot larmen.

2 Dessförinnan steg temperaturen en knapp grad på hundra år i omväxlande perioder av stigande och sjunkande temperatur, medan halten koldioxid ständigt ökade.

Det bevisar att koldioxid inte styr klimatet. Inga forskare har kunnat mäta någon verkan av koldioxid, varför den kan anses försumbar.

3 Koldioxid är växternas viktigaste näring. Med högre halt i luften har de blivit tåligare för torka, så att de vandrat in i öknarna.

Jorden har blivit 11 procent grönare på 30 år. Skog växer upp till 30 procent snabbare. Skördarna av spannmål har ökat med 42 procent på 20 år enligt FAO. Utsläppen av koldioxid har varit bra för mänskligheten, googla: koldioxid växt välgörande.

4 Enligt Världsbanken har den andel av världens befolkning, som lever i extrem fattigdom minskat från 37 procent 1990 till 9,6 procent 2015. De fossila bränslena har givit dem billig energi och de större skördarna billig mat. I-länderna har alltså ingen ”klimatskuld” till U-länderna.

Greenpeaces medgrundare Patrick Moore konstaterar att växter och djur har sugit åt sig koldioxid från luften och omvandlat den till mineraler som kalksten och stenkol. Halten i luften har minskat, så växterna fått andnöd. Om det får fortsätta, upphör allt liv. Han hävdar att vi ”räddar planeten” genom att berika atmosfären med koldioxid. 

Klimatpanelen IPCC har fullständigt fel: Varmare klimat är bra. Utsläppen är bra. Det är vad verkligheten visar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.