Vi behöver bygga om och hålla ihop Sverige

Miljö Artikeln publicerades
Vi medborgare handlar lokalt, källsorterar och så vidare, men det behövs mer än så , skriver  Adrian Engström.
Vi medborgare handlar lokalt, källsorterar och så vidare, men det behövs mer än så , skriver Adrian Engström.

Det är nog nu! Vi har inte råd med en budget till som varken minskar klyftor eller utsläpp. Har politiken helt gett upp att kämpa för vanliga människors framtid? Det skriver Adrian Engström, Tollarp, för nystartade Partiet Vändpunkt i Kristianstad.

Enligt senaste siffrorna har vi tredje kvartalet 2018 släppt ut nästan exakt lika mycket växthusgaser som tredje kvartalet 2015. Samtidigt har utrikesflyget ökat från 2 246 000 till 2 645 000. Det betyder att vi ökat utsläppen de senaste åren.

Den fattigaste tiondelen har fått 18 procent lägre inkomst än medelsvenskens utveckling och den rikaste tiondelen har fått 144 procent mer än medelsvensken.

Den rikaste procenten har gått från att över halva inkomsten kom från arbete 1995 till att bara få en sjättedel av pengarna från arbete. Arbetslinjen har ersatts av avkastningslinjen, det är ok att tjäna pengar på andras arbete tydligen, bara det döps om från bidrag till avdrag.

För att nå klimatmålen behövs årliga minskade utsläpp med fem till åtta procent enligt Naturvårdsverket, men för varje år som utsläppen inte minskar måste vi ha än högre målsättning.

Dessutom nås inte ens två av 16 miljömål.

Vi dödliga betalar mer för vår bensin, vi källsorterar och handlar lokalt. Hur långt räcker det om politiken inte samtidigt gör vad den kan för att ändra systemet som lett oss hit?

Pengarna som går till RUT ska gå till att hjälpa gamla och sjuka, inte unga och friska.

Vi behöver bygga om och hålla ihop Sverige. Vi har satsat nog med pengar på att subventionera kök, dags att ROT och RUT blir till klimat- och miljöomställningsavdrag istället. Det skulle ge 15 miljarder/år mer till omställning att jämföra med regeringens satsning på 750 miljoner.

Ratchkegården, gårdsbutik.
Ratchkegården, gårdsbutik.

Pengarna som går till RUT ska gå till att hjälpa gamla och sjuka, inte unga och friska. Det är också rimligt att höjda förmögenhetsskatter används för att stärka hemtjänsten.

Vi behöver höjda miljöskatter, och regeringen tar ett litet steg på vägen, men ska vi få tillräcklig effekt behövs betydligt mer. Partiet Vändpunkt vill att merparten av skatterna går tillbaka till folket, med glesbygdsbonus. Det blir också en omfördelning, den som har låg inkomst eller till exempel är fattigpensionär får mer tillbaka än skatterna kostar. Det ger alla möjligheter att minska sin miljöbelastning och klara sin ekonomi, utan detaljstyrning från staten.

Det är också dags att sluta låtsas som att ekonomin kan stå över planetens gränser

Det är också dags att sluta låtsas som att ekonomin kan stå över planetens gränser, det går att anpassa ekonomin efter de resurser som finns på jorden, men inte jorden efter vår ekonomi. Det är dags att ett klimat- och miljöpolitiskt ramverk står över det finansiella ramverk som idag säger att vi inte har råd att investera för klimatet.

Just nu misslyckas regering och riksdag med att minska både utsläpp och klyftor, det går att ändra på. Första steget är att se problemet och inte nöjt deklarera att just det ena eller andra partiet fått igenom någon liten kosmetisk förändring på ett misslyckat system.

Adrian Engström

Partiet Vändpunkt Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.